Scheidsrechter

Op 9 oktober mocht ik mijn jaarlijkse wedstrijd fluiten in Nijeveen. Ieder seizoen fluit ik DOS'46 3 wel een keer. Dit keer tegen LDODK 3. Het werd een gelijkopgaande wedstrijd, waarbij de verdedigingen aan beide kanten sterk speelden. Doelpunten waren duur. Voor de thuisploeg hielp het ook niet dat ze drie strafworpen lieten liggen. DOS kwam in de tweede helft twee doelpunten voor, maar LDODK ging erop en erover. De 12-13 betekende winst voor de meest gelukkige ploeg. Leuke wedstrijd tussen twee zeer geroutineerde ploegen en weinig moeite voor de scheidsrechter. 

 

Oktober is aangebroken en de weersverwachting voorspelde weinig goeds. Maar ik kon de wedstrijd Juventa - Rigtersbleek afwerken zonder een spatje regen. Het was geen beste wedstrijd. Beide ploegen kenden een laag schotpercentage, daar zal de wind ook een rol bij gespeeld hebben. Juventa speelde in Hardenberg wel dynamischer en had meer dreiging aan de buitenkant. Op basis daarvan was de 15-11 overwinning verdiend. Het had echter heel anders kunnen lopen, wanneer de Bleek geen vijf strafworpen had gemist.

 

De wedstrijd tussen ODIK en De Parabool op 25-9-21 in Barneveld was een boeiend duel. In de eerste helft liep ODIK snel uit naar 6-2, bij rust stond de Groninger ploeg weer langszij: 9-9. In de tweede helft pakte ODIK opnieuw een voorsprong en wist deze over de streep te trekken: 20-17. Veel fysieke duels, soms over de het randje heen. De slotfase werd onsierd door een opstootje en dat kostte van beide clubs een speler een gele kaart. Jammer, onnodig. 

Dat het de week van de scheidsrechter was werd in Barnveld duidelijk gemaakt door de thuisclub: iedere scheidsrechter kreeg een bakje met biologische eieren en een fles tokkelroom. Mijn vrouw ook weer blij.

 

18-09-21 In Apeldoorn mocht ik fusieclub KV Apeldoorn tegen DVS'69 uit Hendrik Ido Ambacht fluiten. Beiden hadden de eerste wedstrijd gewonnen. DVS startte zeer scherp en pakte in de eerste helft een grote voorsprong. Apeldoorn probeerde met overtredingen tegengas te geven en dat leverde een paar strafworpen op. Bij rust stond het 6-12 en dat was verdiend.

Na rust speelde Apeldoorn beter en kroop het steeds dichterbij. Bij 14-16 leek nog van alles mogelijk, maar DVS bleef rustig en schoot van afstand zichzelf naar de verdiende winst.

Jammer dat ik een heer van Apeldoorn met geel moest bestraffen na de zoveelste fysieke overtreding. Eindstand 16-19.

 

11-09-21 Laten we hopen dat we coronaperiode een beeje achter ons hebben en dat we eindelijk weer een normaal seizoen kunnen korfballen. Ik mocht starten in Amsterdam voor de wedstrijd Blauw-Wit 4 - DALTO 3. Ging het aanvankelijk gelijk op, na een kwartier liep BW langzaam maar zeker uiten de thuisploeg won dan ook dik verdiend et 22-15. Jammer dat er door diezelfde thuisploeg in de eerste helft bijna continu commentaar was op de leiding. Pas toen ik de aanvoerster duidelijk had gemaakt dat ik daar niet op zat te wachten, werd het rustiger. En net zo opvallend: vanaf dat moment was BW ook de betere.

 

Vier weken niet fluiten, dat is me nog niet vaak gebeurd. Maar ja, voorjaarsvakantie en een keertje niet aangewezen, dan loopt het snel op. Op 7 maart mocht ik in Driebergen de streekderby tussen Dalto 4 en DVO 3 fluiten. Het leek een gezapig potje te worden, want DVO heerste op alle fronten en liep vlot uit naar vijf doelpunten verschil. Maar halverwege de eerste helft kwam bij Dalto opeens vuur in het spel en werd het een echte wedstrijd. Na tien minuten in de tweede helft was DVO achterhaald en werd het een kwestie van erop en erover. Dalto won verdiend met 22-20.

 

1 februari moest ik op tijd in Groningen zijn. Al om 12.00 uur ontving De Parabool Quick '21?Vlug en Vaardig. Het leek in de eerste helft een makkie te worden voor de fusieploeg. Bij rust stond het 10-17. In de tweede helft werden de studenten echter wakker. Het tempo ging omhoog en de inhaalrace had resultaat: bij 18-18 stonden beide teams weer naast elkaar. Tot 22-22 bleef het gelijk opgaan, daarna wisten de bezoekers toch een gaatje te slaan. Ze wonnen in een sportieve pot met 23-26. Ik werd opnieuw beoordeeld en kreeg na afloop te horen dat ik het resultaat voor mij zeer goed was. Altijd leuk.

 

Hoofdklasse Jeugd fluiten is vrijwel altijd leuk. 25 januari kreeg ik een doelpuntrijke en spannende wedstrijd. In Wormer ontmoette Groen Geel KV Haarlem. Haarlem stond vanaf het begin steeds voor. Het duurde tot 21-20, voordat GG voor het eerst voorkwam. Daarna was het ook gebeurd met Haarlem. Eindstand 26-25 tussen twee ploegen met wat leuke talenten. Jammer dat sommige coaches nog steeds niet weten dat ze de scheids niet hoeven te coachen: geel voor de coach van GG.

 

Op 18 januari kreeg ik de Friese derby tussen Waterpoort en Oerterp voorgeschoteld. Een degradatieduel in Sneek. Het werd een makkelijke wedstrijd om te fluiten. Aanvankelijk gingen beide ploegen gelijk op, maar in het begin van de tweede helft was het gaatje, wat Oerterp had geslagen, opgelopen naar zes doelpunten en was de wedstrijd beslist. Ik werd beoordeeld en de beoordelaar vond dat ik een prima pot had laten zien.

 

In Maartensdijk floot ik op 14 december de reserves van Tweemaal Zes en Pernix. Het werd geen beste wedstrijd. De thuisploeg streed voor wat ze waard was, maar dat was onvoldoende om het veel betere Pernix te bedreigen. De Leidse ploeg maakte het zichzelf moeilijk door een laag schotpercentage, waardoor TZ lang mocht hopen op meer. De eindstand van 15-18 was een magere afspriegeling van het niveauverschil. Opvallend was dat beide ploegen dachten dat je met de knie in de knieholte van de ander mocht drukken bij het reboundduel. Het leverde drie vrije worpen en een strafworp op. Jammer overigens van de gele kaart die ik moest geven aan een Pernix-heer wegens herhaaldelijk commentaar. Na vijf keer waarschuwen had hij het nog niet begrepen.

 

7 december: fluiten in Friesland. Fluiten in Friesland betekent meestal fluiten voor fysiek contact. Dat was bij de derby tussen Wez Handich en Udiros niet anders. Van dik hout zaagt men planken. Veel vrije worpen en steeds meer strafworpen. Het hoort erbij en de beide ploegen accepteerden dat gelukkig. Wez Handich had meer schutters en leek makkelijke te winnen, maar in de tweede helft kwam Udiros langszij en ging er zelfs over bij 12-14. Toch was de thuisploeg te sterk en pakte met 23-16 de verdiende, maar geflatteerde winst. Wat blijft is de overtuiging dat fluiten leuker is, wanneer je niet zo vaak hoeft te fluiten.

 

Op 30 november wachtte weer de Hoofdklasse Jeugd. Leuk om te zien welke talenten er rondlopen op de velden. In de derby tussen De Meeuwen en Dindoa (Putten tegen Ermelo) viel dat wat tegen. Beide ploegen zijn geen hoogvliegers. Maar de spanning vergoedde veel. Meeuwen had vanaf de zomer nog niet gewonnen en leek dat zaterdag voor het eerst te doen. In de tweede helft kwam Dindoa echter terug van een achterstand en prikte het zelfs kort voor tijd de winnende in de korf. Sneu voor de thuisploeg, een gelijkspel was een betere afspriegeling geweest van de wedstrijd. Leuke pot, sportief gespeeld.

 

Voor mij startte de zaalcompetitie met een invalbeurt in de Reserve Hoofdklasse. Altijd bijzonder: je fluit in een klasse, waar normaal gesproken ook een assistent-scheidsrechter aanwezig is en ik doe het als invaller gewoon in mijn eentje. Het werd een spannende, maar geen sprankelende pot. De doelpunten waren duur. Het thuisspelende SCO 2 was een stuk beter dan SKF 2, maar kon het verschil niet uitdrukken in doelpunten. Wel stonden ze de hele wedstrijd voor tot de slotfase. Ineens kwam SKF binnen een paar minuten langszij en scoorde twintig seconden voor tijd zelfs de winnende met een buzzerdoelpunt: 15-16. Mag ik het zeggen? Het was voor mij een makkelijke pot om te fluiten.

 

Op 26 oktober een staartduel in Hardenberg. Juventa en OKO zijn met elkaar in de slag om los te komen van de degradatieplaatsen. Het werd geen hoogstaande wedstrijd. OKO was in de eerste helft de betere, maar kon dat niet uitdrukken in doelpunten. Bij rust slechts één goal verschil.In de tweede helft was het schotvermogen van OKO weg, ook al omdat Juventa veel beter ging verdedigen. De thuisploeg nam de wedstrijd over en pakte verdiend de winst. OKO reageerde haar eigen onvermogen af met steeds vaker commentaar te geven op de leiding. Dat leverde mijn eerste gele kaart van het seizoen op. Eindstand 15-12.

 

De topper in de eerste klasse op 12 oktober. Het thuisspelende CSL, plaats 3, ontving de combinatieploeg Quick'21/Vlug&Vaardig. Laatsgenoemde had nog geen punt verspeeld. De wedstrijd was boeiend en spannend, maar ontbeerde niveau. Hard werkende ploegen in de druilige regen op een kunstgrasmat, die het vocht niet goed kwijt kon. Q/V&V kwam vlot op 0-2 en 1-3, maar de thuisploeg knokte zich langszij en die gelijke stand bleef lang op het scorebord staan. Ook in de tweede helft leek Q/V&V de wedstrijd naar zich toe te trekken. In de doelpuntarme tweede helft lukte het CSL toch nog langszij te komen en dat was verdiend: 13-13. Het bleef in deze derby sportief en zo was het niet de lastigste wedstrijd uit mijn loopbaan.

 

Noviomagum - De Walden luidde de opgave op 5 oktober. In het kader van Week van de scheidsrechter kreeg ik van de thuisploeg een forse tablet chocola, goed voor de calorieën!. Cadeautjes weggeven aan de tegenstander deed de Nijmeegse ploeg niet. Na een gelijkopgaande beginfase liep Noviomagum al snel weg. Bij rust was het 15-7 en in de tweede helft was er geen seconde zicht op een beter resultaat voor De Walden. Het werd 26-16 en dat was een goede afspiegeling van de krachtsverhoudingen. Ondanks wat veel commentaar op de leiding door de Friezen bleef het toch allemaal binnen het redelijke. Lekker weer, rustige pot voor mij.

 

28 september een vroegertje in Veenendaal. De puntloze teams SKF B1 tegen Fiducia B1. Matig korfbal, vooral Fiducia heeft niets te zoeken op dit niveau. 18-6 zegt genoeg. Een makkie voor de scheids.

 

21 september 130 km rijden naar Alphen ad Rijn. In de reserve overgangsklasse spelen de beide ongeslagen koplopers tegen elkaar. Tempo 2 tegen Oost-Arnhem 2. Het werd wel een spannende, maar geen hoogstaande wedstrijd. Oost-Arnhem nam in de tweede helft een voorsprong van twee doelpunten, had daarna tien minuten zonder treffers en verloor daar de wedstrijd: 18-17. Verder een sportieve pot.

 

Op 14 september was de Hoofdklasse Jeugd aan de beurt. Dat zijn vrijwel altijd leuke wedstrijden. Talentvolle spelers, die aan het begin staan van hun korfbalcarrière. In Voorthuizen ontmoette Spirit DOS'46. Het werd een gelijkopgaande strijd tussen twee ploegen, die een totaal verschillende spelopvatting hebben. Boeiend om te zien en boeiend om te fluiten. Na rust leek aanvankelijk DOS'46 de winst te pakken, maar Spirit nam de wedstrijd over en leek in de laatste minuut de winst te pakken. Toch scoorde DOS'46 vanaf de strafworpstip nog de terechte gelijkmaker. Het was een leuke en sportieve wedstrijd. Zo is fluiten echt leuk!

 

Bij de start van het nieuwe veldseizoen 2019-2020 mocht ik in Amsterdam Blauw-Wit 4 Drachten 2 fluiten. Een hoop oude bekenden en een leuke wedstrijd. In de eerste helft ging het redelijk gelijk op. Er was balans tussen de routine van Blauw Wit en het jeugdig elan van Drachten. In de tweede helft doorbraken de oud-internationals Capser Boom en Kim Cocu de balans en wist de thuisploeg ruim, verdiend, maar geflatteerd met 17-10 te winnen. Voor de scheids geen moeilijke pot.

 

Mijn 25e duel van dit seizoen floot ik op 15 juni. In Hoogkerk moest de thuisploeg winnen van de ongeslagen kampioen Drachten om mogelijk nog in de eerste klasse te blijven. Het zat er lang in, want Hoogkerk speelde fanatiek en was zeker gelijkwaardig aan Drachten. Tot tien minuten voor tijd stond Hoogkerk aan de goede kant van de score. In de slotfase was het in de breedte wat sterkere Drachten toch spekkoper. Met 23-24 kreeg Drachten misschien iets te veel in een verder leuke pot korfbal.

 

1 juni mocht ik in de Reserve Overgangsklasse fluiten in Amsterdam op het bijzondere veld van Blauw-Wit. Ingesloten tussen de flats ligt daar een mooie accommodatie. Blauw-Wit 3 kan in theorie nog kampioen worden, terwijl tegenstander Tweemaal Zes 2 strijdt tegen degradatie. De Amsterdamse ploeg, met veel routine, speelt uitgekookt en weet prima wie hun scorende spelers zijn. TZ probeerde het over de hele breedte. Leek het aanvankelijk een makkelijke middag te worden voor de thuisploeg; in de tweede helft kwam TZ nog angstig dichtbij en werd het een nipte 20-19 overwinning. Zoals wel gewend, blonken vooral de dames van Blauw-Wit uit in het continu zeuren naar de scheids. Maar ach, het was mooi weer, dus bleven de kaarten op zak.

 

Op 25 mei een belangrijke pot in Ermelo. Dindoa strijdt om het kampioenschap, OKO strijdt tegen degradatie. In de eerste wedstrijd was het verschil slechts één doelpunt en dat gebeurde nu weer. Onnodig, omdat Dindoa het grootste deel van de wedstrijd de betere was. Maar vijf doelpunten voorsprong waren niet besteed aan de koploper. Op dat moment lieten de Ermelose puntspelers het teambelang even los en speelden voor zichzelf. Het gevolg was dat OKO steeds dichterbij kwam. Mede door knullig tijdrekken kwam OKO op 17-16. Jammer dat daarna de aanvoerder van Dindoa zich zichtbaar schuldig maakte aan spelbederf om tijd te rekken: geel dus. Niet nodig in verder een leuke en sportieve wedstrijd. Heerlijk weer, mooie wedstrijd en lekker gefloten.

 

18 mei naar Wormerveer om in de Hoofdklasse Jeugd het duel te fluiten tussen Groen-Geel en Velocitas. Het was een boeiende wedstrijd, waarin ik veel talenten zag rondlopen. Aanvankelijk ging het gelijk op, maar halverwege de eerste helft liep GG uit. Het leek in de tweede helft bij een verschil van zes doelpunten een gelopen koers. Velocitas herpakte zich echter en kwam nog gevaarlijk dichtbij. Het werd 19-17. Leuk korfbal, mooie aanvallen, iets te veel geklets, maar lekker gefloten onder warme omstandigheden.

 

Een degradatieduel in Dronten op 11 mei. In de Hoofdklasse Jeugd moest ASVD B1 winnen om nog kans te maken in deze klasse te blijven. Het bezoekende Antilopen zou dan nog achterhaald kunnen worden. Tot 8-8 ging het gelijk op, maar daarna bleek Antilopen beter en doeltreffender. De ploeg uit Leusden heeft gewoon meer doelpuntenmakers en is verdedigend beter. Eindstand 13-18 na een leuke pot jeugdkorfbal.

 

Op 20 april wachtte de topper in de Reserve Overgangsklasse. DSC 3 had slechts één keer verloren en dat was van Wageningen 2. En laat die ploeg nu de ontvangende vereniging zijn. Wageningen vocht voor haar laatste kans. Winst zou betekenen dat DSC achterhaald kon worden, bij verlies leek dat onmogelijk. Wageningen startte goed en hield lang gelijke tred, maar na rust was DSC geroutineerder, slimmer en gewoon beter. De eindstand in deze sportive pot was 15-20. Het was voor mij de eerste keer dat ik op het nieuwe complex floot van Wageningen: wat een plaatje is dat geworden!

 

De laatste zaalwedstrijd van het seizoen 18/19. Opnieuw een Friese derby. Dit keer in Oentsjerk tussen De Walden 2 en Drachten 2. Het werd een wedstrijd op het scherpst van de snede. Veel fysiek in de strijd en af en toe wat commentaar, wanneer ik dat niet toestond. Drachten was lang de betere en kwam op vijf doelpunten voorsprong. Maar de slotfase bracht De Walden met opportunistisch spel toch nog een verdiende punt: 21-21.

 

16 maart opnieuw Hoofdklasse Jeugd. Dat moest ook wel, want ik wilde 's middags bij de sponsorbijeenkomst van KV DOS Kampen / Veltman en Wit-Blauw zijn. Dat betekende wel vroeg op pad om 's morgens in Driebergen Dalto B1 tegen Meervogels te fluiten. Om des keizers baard en er was ook weinig spannends aan. Een makkie om te fluiten. Dalto won dik.

 

9 maart mocht ik een belangrijk potje fluiten in Hoogkerk. De plaatselijke KV stond in punten gelijk met Oerterp en de verliezer lijkt rechtstreeks te gaan degraderen. Het was aanvankelijk een gelijkopgaand duel. Oerterp sloeg een gaatje, maar Hoogkerk kwam terug. Toch was in die fase al zichtbaar dat Oerterp meer rust in haar spel had en over meer schijven gevaarlijk was. Langzaam maar zeker trok Oerterp de wedstrijd naar zich toe en won verdiend met 23-31. Misschien wat geflatteerd maar terechte winst voor de tactisch sterkere ploeg. Ondanks de belangen toch een redelijk makkelijke wedstrijd om te fluiten.

 

 16 februari mocht ik een wedstrijd buiten het district fluiten. De derby in Leiden tussen Sporting Trigon en Velocitas vroeg daar blijkbaar om. Nu was er van een echte derbysfeer geen sprake. Er was redelijk wat publiek, maar dat was redelijk rustig. In het veld ook weinig opstootjes. Wel veel overbodig geklets in de eerste helft. Sporting Trigon was een klasse beter, meer scorende spelers en een betere rebound. Bij rust was de wedstrijd al beslist: 17-7. In de tweede helft wilde Velocitas een dikke nederlaag voorkomen en ging het extreem achterverdedigen. Blijkbaar telde het niet dat er veel mensen op de tribune zaten. De wedstrijd was in de tweede helft niet om aan te zien. 27-14 was de eindstand. om te fluiten niet echt moeilijk.

 

9 februari had ik eigenlijk een vrij weekend, maar moest invallen voor een collega. Daarom floot ik voor de tweede keer dit zaalseizoen LDODK 3 in de Reserve Overgangsklasse. Dit keer tegen Drachten 2. Het werd een boeiende wedstrijd van routine (LDODK) tegen een jong team met veel drive. Drachten was tot 6-8 de bovenliggende partij, maar toern LDODK beter ging verdedigen, kantelde de wedstrijd en won de thuisploeg verdiend met 25-20.  Leuke wedstrijd en lekker gefloten.

 

2 februari voor de derde keer in successie Hoofdklasse Jeugd. Dit keer in Veenendaal de wedstrijd tussen SKF B1 en BEP B1. Anders dan de vorige twee wedstrijden was het nu wel een mooie en spannende pot korfbal. Daar leek het eerst niet op. BEP kwam snel met vier doelpunten voor en na vijf minuten in de tweede helft zelfs met zeven treffers. Maar SKF knokte zich terug in de wedstrijd en het werd zowaar nog 23-23. Dat is leuk om te fluiten!

 

Op 26 januari opnieuw een inmaakpartij gefloten. Puntloos ZKV ontving in Zaandam ongeslagen koploper DVO. ZKV kwam na tien seconden met 1-0 voor, maar dat was alleen leuk voor de spelers zelf. Ze verloren dik verdiend met 12-46 en daarmee was DVO nog genadig. Toch knap hoe ZKV wel steeds bleef knokken voor de doelpunten.

 

Normaal gesproken is het leuk om Hoofdklasse jeugd te fluiten. Maar dan moet er wel sprake zijn van min of meer gelijkwaardige ploegen. Dat was in koog aan de Zaan niet het geval. KZ B1 was een klasse beter dan Meervogels B1. Met 33-13 is alles gezegd. En ja, het was een makkie voor de scheidsrechter.

 

Het nieuwe jaar startte op 12 januari met een wedstrijd in de eerste klasse. In Zuidlaren ontving koploper Ritola nummer 7 Oerterp. Vooraf zou je zeggen een makkie, maar in de eerste helft was Oerterp gewoon beter. Het schotpercentage was Ritola was ook bedroevend slecht. Rust 10-14. In de tweede helft een totaal andere thuisploeg. Scherp spelens, goed schietend. Binnen no time werd de wedstrijd gekeerd en kreeg Oerterp toch nog een afstraffing: 33-19. Lekker gefloten en goed beoordeeld door de KNKV-beoordelaar.

 

Op 15 december naar Nijeveen, waar ik voor de tweede keer dit seizoen DOS'46 3 floot. Op het veld was dat een matig spelende ploeg, maar tegen ZKV 2 in de zaal stond er een team met overtuiging. DOS'46 was op alle fronten beter en won dik verdiend met 28-19. Voor de scheids was het een rustig potje.

 

In Lent, Nijmegen floot ik zaterdag 8 december een doelpuntrijk duel tussen Noviomagum en Rigtersbleek. In de eerste helft was de thuisploeg de betere en leidde het bij rust verdiend met 17-14. In de tweede helft speelde Rigtersleek slimmer en kon Noviomagum tactisch niet anticiperen. Wat een beetje vervelend wordt, is dat Noviomagum zich in dat soort gevallen afreageert op de scheidsrechter. In plaats van in de spiegel te kijken, wordt de schuld extern gezocht. Overigens was de thuisclub ook zo gastvrij door de scheidsrechter vooraf, in de rust en na afloop geen consumptie aan te bieden. Tja, het is maar welke uitstraling je wilt hebben als vereniging. Eindstand: 30-31.

 

Op 1 december weer een Friese derby. Twee ploegen, De Waterpoort en Quick '21, die het fysieke werk niet schuwen. Dat betekende veel fluiten en veel preventief optreden. Toch werd het een wedstrijd met onnodig veel vrije worpen en strafworpen. Jammer, want beide ploegen hebben genoeg kwaliteit om het zonder fysiek geweld te doen. Quick'21 had een week eerder Drachten afgeschoten, dus dacht ik een verrassend sterke ploeg te zien. Maar vanaf het begin was Waterpoort tactisch beter en wist dat ook met doelpunten tot uitdrukking te brengen. 28-21 was een verdiende uitslag.

 

Op 24 november startte de zaalcompetitie en ik mocht starten in Gorredijk, waar in de Reserve Overgangsklasse LDODK 3 en DVO 3 elkaar ontmoetten. Een mooi en boeiend duel. Goed korfbal van beide kanten, een groot acceptatievermogen richting de scheids en respect voor elkaar. Het was steeds spannend. Slechts twee keer stond er een verschil van twee treffers op het scorebord. Eindstand 21-21 en heerlijk gefloten.

O ja, het was bij LDODK en dan weet je het als scheids wel: in de rust geen drinken en na afloop geen drinken. Tja, dat zijn we daar wel gewend. Gelukkig is het een uitzondering in korfballand.

 

21 oktober naar Zutphen. KVZ, nog nul punten, tegen Noviomagum, wat op de derde plek stond. Het werd een fysiek duel, waarbij KVZ de randen van het toelaatbarwe opzocht en Noviomagum niet goed wist om daar slim mee om te gaan. Ja, kletsen tegen de scheids konden ze beiden goed. Na de zoveelste waarschuwing wist KVZ de mond te houden. De ploeg uit Nijmegen niet en dat leverde ze twee gele kaarten op. O ja, er werd ook nog gekorfbald. Eerst KVZ steeds op voorsprong, maar Noviomagum kwam langszij. Het laatste kwartier was weer voor KVZ dat verdiend met 16-13 won.

 

6 oktober. Fluiten in de Hoofdklasse Jeugd is altijd leuk. Dit keer mocht ik ijn Sassenheim de talenten fluiten van TOP en Die Haghe. Het werd tussen de kopoper en naaste achtervolger een bijzonder leuke wedstrijd. Veel mooie acties, knappe doelpunten en sportief spel. Heerlijk om te fluiten. TOP won met 2016. Dat is geflatteerd, want tot 16-16 kon het nog alle kanten op.

 

29 september floot ik de topper in de eerste klasse tussen NKC'51 en Telstar. Beiden waren nog ongeslagen. Het werd een potje fysiek korfbal, soms zelfs te fysiek. Opvallend was dat vooral NKC bijna ieder fluisignaal van commentaar wenste te voorzien. Ik vraag me af of deze spelers de spelregels wel afdoende kennen. Maar het was mooi weer, dus bleven de kaarten wel op zak. NKC was de hele wedstrijd beter, maar kon niet echt afstand nemen. Bij 12-12 was de thuisploeg, die steeds voorstond, weer achterhaald. Een tussensprintje bracht de winst toch bij de ploeg, die daar het meeste recht op had Het werd 17-13. Ik werd beoordeeld en kreeg van de beoordelaar een 7,5.

 

22 september was het weer eens tijd om de Hoofdklasse Aspiranten te fluiten. De talenten van Wageningen en Dalto stonden tegenover elkaar. Eerste helft had Wageningen de wind mee, maar ging daar slecht mee om. Dalto was oppermachtig en leidde bij rust met 2-9. Gespeelde wedstrijd denk je dan. Maar in de tweede helft werd het spannend. Wageningen kwam tot drie keer toe gelijk. De winnende was echter toch voor Dalto: 11-12. Leuke sportieve pot met aardig korfbal.

 

15 september was de Friese Derby tussen Drachten en Oerterp aan de beurt. Drachten geldt als kampioenskandidaat en maakte dat ook waar. Acht scorende spelers en een mooi dynamisch aanvalsspel. Oerterp moet het hebben van hard werken, maar heeft te weinig scorende spelers in de ploeg. 31-19 was de eindstand van een leuke, doelpuntrijke wedstrijd. Jammer dat de trainer van Oerterp niet wist dat hij zijn eigen ploeg moest coachen en niet de scheidsrechter. Het leverde hem na talloze commentaren geel op.

 

8-9-2018 Het seizoen 2018-2019 is weer van start gegaan. In Nijeveen floot ik vandaag DOS'46 - SDO/Blijwerkt 2. Het was een matige wedstrijd, vooral door een heel laag schotpercentage. DOS was niet minder, maar schoot allebelabberst en verloor zo verdiend met 9-13. Een makkelijke en sportieve pot om te fluiten.

 

Ieder jaar wordt er een stand opgemaakt van de scheidsrechters in een bepaalde klasse. Dit gebeurt op basis van de gedane beoordelingen. In het seizoen 2017-2018 ben ik op de zesde plek van vierentwintig geëindigd. Niet verkeerd, dacht ik zo.

 

De laatste wedstrijddag van dit seizoen mocht ik naar Hoogkerk om in de Reserve Overgangsklasse Hoogkerk 2 tegen NIC 3 te fluiten. Voor NIC stond er in deze derby nog wel wat op het spel, want zij konden nog kampioen worden. Het werd een eenzijdige duel, wat vooral ontsierd werd door veel geklets en gemopper van de spelers. Wanneer komt er een moment dat spelers in de gaten krijgen dat je daar nooit beter van gaat spelen? NIC was een klasse beter en won met 11-28. Ik kan niet zeggen dat ik nu met veel plezier gefloten heb. Teveel geklets en te weinig spanning. Maar ja, dat kom je altijd een paar keer per jaar tegen. Volgend seizoen beter, zou ik zeggen.

 

26 mei wederom een wedstrijd in de Hoofdklasse Jeugd. Dat blijft altijd leuk om te fluiten. Veel jonge talenten gezien. In Putten ontving De Meeuwen KZ uit Koog Zaandijk. Het ging lang gelijk op. Pas bij 16-16 wist de nummer twee van de ranglijst, De Meeuwen, de wedstrijd naar zich toe te trekken: 16-19. Daarmee kreeg KZ misschien iets te weinig, maar ja, slotfases kunnen spelen is ook een kwaliteit. Lekker warm om te spelen en te fluiten, desondanks een mooie pot korfbal gezien.

 

12 mei mocht ik naar Wormer om in Hoofdklasse Jeugd het degradatieduel te fluiten tussen Groen Geel B1 en Wageningen B1. Het werd geen beste wedstrijd. Doelpunten waren duur. Het ging lang gelijk op, maar in de slotfase sloeg GG opeens een gaatje van twee doelpunten. Wageningen kon niet meer terugkomen en zo won de gelukkigste. Jammer dat van de kant van GG vrijwel iedere actie van commentaar werd voorzien door de coaches. En dat sloeg over op de spelers. Het is dat het mooi weer was, dus geen kaarten, maar vervelend was het wel. Eindstand 10-8.

 

Op 21 april was de Friese derby tussen Udiros en Drachten aan de beurt. In Nieuwehorne werd er voor het eerst op een nieuw 40-20 veld gespeeld. De ombouw was door de selectie financieel mogelijk gemaakt! De wedstrijd was een kat-en-muisspel tussen de degradatiekandidaat en de nummer twee van de ranglijst. Drachten was continu de betere. Udiros bleef maar volharden in de tactiek van de lange ballen. Veel aanvallen zonder schot of met slechts één schot waren het gevolg. En Drachten kon overal profiteren van de vele ruimte die het kreeg. 18-32 zegt genoeg over het verschil in kwaliteit. En dan was Udiros ook nog uitblinker in spelregelkennis, maar niet heus.

 

14 april mocht ik fluiten in de Hoofdklasse Jeugd. Dat zijn altijd leuke wedstrijden. Je ziet de talenten, die voer een jaar of vijf op een hoog niveau hopen te acteren. NKC'51 ontving de ongeslagen zaalkampioen van Nederland: Invicta/Frigo/Harkema. Deze drie kleine verenigingen hebben hun jeugdploegen samengevoegd en het talentvolle B-team is daarbij het paradepaardje. Ze overklassen alles en iedereen. Dat gebeurde ook in Nijverdal. Toch zullen beide teams plezier beleefd hebben aan deze wedstrijd, dat was goed te zien. De uitslag van 13-24 zegt overigens genoeg over het krachtsverschil.

 

Op 7 april was er in de hele landelijke veldcompetitie maar één wedstrijd: in Nijkerk ontving Sparta Nijkerk het Enschedese Rigtersbleek. Ik was dus ook de enige landelijke fluitist die op het veld mocht fluiten. Rigtersbleek stond er op de ranglijst beter voor, maar speelde niet beter. Statisch, voorspelbaar en kwetsbaar in de verdediging. Sparta was veel beweeglijker, viel aan over veel schijven en was een stuk zuiverder in de afwerking. Terecht won Sparta met duidelijke cijfers: 27-18. Een leuke sportieve wedstrijd. Alleen jammer dat de douche na afloop steenkoud was.

 

Op 31 maart werd de veldcompetitie weer hervat. Ik mocht voor de derde keer dit seizoen in een hogere klasse fluiten. Dit keer in de Reserve Hoofdklasse. In Harderwijk ontving Unitas 2 het Veenendaals SKF 2. Het werd een sportief duel met een wisselend beeld. SKF was driekwart van de wedstrijd de betere ploeg, maar zag in de laatste tien minuten Unitas, mede dankzij een forse tactische ingreep, langszij komen en ook een voorsprong pakken. Daarna lukte niets meer bij SKF, waar ook tactisch niet werd ingegrepen, en won Unitas verdiend met 20-17. op het veld duurt de wedstrijd weer zeventig minuten en dat op een groot veld. Een beste aanslag op de conditie dus, maar het ging lekker en ik kon met een goed gevoel huiswaarts keren.

 

Op de laatste competitiedag van het zaalseizoen mocht ik in Hoorn ADOS - Phoenix fluiten. ADOS moest winnen om niet rechtstreeks te degraderen. Op papier een kasloze missie tegen topper Phoenix. Phoenix was ook klassen beter dan ADOS. Maar ja, het schotpercentage van Phoenix was bedroevend laag en zo wist ADOS verrassend in de slotfase de wedstrijd in handen te nemen. Met 18-16 kreeg de wedstrijd een onverwchtse winnaar, maar met 18 doelpunten winnen op dit niveau is eigenlijk ongehoord. Om te fluiten was het niet moeilijk. Phoenix had een paar keer commentaar en dat had ik wel verwacht. Toch bleef het binnen de grenzen. Nu op naar het veld.

 

17 februari moest ik degradatiekandidaat Sparta 2 tegen kampioenskandidaat SKF 2 fluiten in Zwolle. Een groot krachtsverschil in de eerste helft en twee gelijkwaardige ploegen in de tweede helft. Bij rst was het verschil negen doelpunten en uiteindelijk won SKF met 21-33. Maar wat is SKF een ploeg met een stelletje zeursokken. Op alles commentaar geven. Het was dat ik een goede bui was door het kampioenschap van DOS, anders was er zeker een kaart getrokken. Nee, geef mij dan Sparta maar. Die accepteren de fluitsignalen, ook als je er als scheidsrechter een keertje naast zit. Dat gebeurt uiteraard ook wel eens.

 

10 februari weer een wedstrijd in de Hoofdklasse Aspiranten. In Voorthuizen ontving Spirit AVO uit Assen. Een leuk doelpuntrijk duel, waarbij AVO met teveel overtredingen Spirit probeerde af te stoppen. Dat Spirit met 28-24 won, was verdiend. Opvallend was het hoge schotpercentage aan de kant van de thuisploeg. Het was geen moeilijke wedstrijd, ook al probeerden enkele mensen van AVO mij uit te leggen hoe de spelregels in elkaar zitten. Het ene oor in en het andere oor weer uit. Het was leuk jeugdkorfbal.

 

Op 3 februari de derby in Stiens tussen CSL en Quick'21. De nummer 3 tegen de nummer 2. Het was geen hoogstaande wedstrijd en beide ploegen waren niet echt op schot. Bij rust stond het nog gelijk: 10-10, maar na rust was CSL een klasse beter. De thuisploeg won verdiend met 21-15 in een sportief duel.

 

Op 27 januari naar Nijeveen om DOS'46 3 tegen Tweemaal Zes 2 te fluiten. Het werd een leuk en sportief duel. Mooi dat de acceptatiegraad van beide ploegen op een hoog niveau ligt. Qua spel was DOS misschien wel beter, maar het schotpercentage was onrustbarend laag. TZ won dus verdiend met 20-22. Ik was niet helemaal fit, maar kon de wedstrijd toch zonder problemen uitfluiten.

 

Het duel tussen De Walden en De Parabool op 20 januari was doelpuntrijk. Met 32-27 viel er genoeg te genieten. Toch was het nooit echt spannend. Vanaf 6-6 was De Walden steeds de betere partij. In de wel erg frisse sporthal in Oentsjerk was het een sportieve wedstrijd met van beiden kanten een stereotiep spelletje. Ondanks die voorspelbaarheid dus toch veel mooie doelpunten. Makkelijk potje om te fluiten.

 

13 januari mocht ik in Drachten de topper fluiten tussen Drachten 2 en LDODK 3. De winnaar zou in de kampioensrace blijven, de verliezer voorlopig afhaken. Nadat het lange tijd gelijk opging pakte Drachten voor rust al een voorsprong om die na rust steeds verder uit te bouwen. Op de 17-12 overwinning viel niets af te dingen. Het was een sportieve pot met een groot acceptatievermogen aan beide zijden. O ja, als scheidsrechter mocht je willen dat je iedere zaterdag zo wordt ontvangen als in Drachten. Daar weten ze hoe het hoort, complimenten!

 

6 januari floot ik in Assen een wedstrijd in de Hoofdklasse Junioren. Altijd leuk om de grootste talenten uit de regio te zien korfballen. AVO en De Meeuwen lieten zien dat je in een wedstrijd van groot belang elkaar op het scherpst van de snede kunt bestrijden en toch daarbij sportief kunt blijven spelen met een gezond respect voor de tegenstander. Complimenten aan beide ploegen! Dan is het ook leuk om te fluiten. De Meeuwen nam twee keer een voorsprong van vier punten, de laatste keer bij 15-19, maar kon de wedstrijd toch niet vroegtijdig beslissen. AVO bleef vechten voor elke meter en kwam nog angstig dichtbij. Meeuwen had het geluk dat ze in de laatste twee minuten steeds de rebound pakten bij het eind van de schotklokperiode. Anders had het ook anders kunnen aflopen. Toch was de 20-21 overwinning verdiend. Ik heb een heerlijke pot gefloten.

 

16 december naar Oss om hoofdklasse jeugd te fluiten. Het werd tussen DOT en Oranje-Wit een gezapig potje met weinig hoogtepunten. DOT moest het hebben van het werken en Oranje-Wit was niet scherp genoeg om er een reuzescore uit te halen. Eindstand 16-26. Opvallend: geen ontvangst bij aankomst, geen drinken in de pauze en geen drinken na afloop. DOT is dus niet echt een scheidsrechtersvriendelijke vereniging. En daar rijd je dan 120 kilometer naartoe en weer 120 kilometer terug.

 

9 december naar Wormer om in de Reserve Overgangsklasse te fluiten. Groen Geel 2 ontving TOP Sassenheim 4. Laatstgenoemde is een geroutineerde ploeg en daar hoort blijkbaar ook bij dat je de scheidsrechter probeert te vertellen hoe die fluiten moet. Beide teams gooiden in de korfzone een hoop fysiek in de strijd en waren verbaasd dat ik affloot voor ellebogen en knietjes. In de tweede helft snapten ze dat en toen werd er opeens leuk gekorfbald. Na 11-11 bij rust won GG dankzij goede wissels toch nog ruim met 26-17.

 

2 december mochtn ik de topper in de eerste klasse fluiten tussen ASVD en Dindoa. Beiden gaan voor het kampioenschap. Dat was in de eerste helft niet te zien. Dindoa werd overklast door ASVD en zocht het in fysieke overtredingen. Dat kostte de ploeg uit Ermelo een serie vrije ballen en strafworpen tegen. Ruststand 13-7. In de tweede helft was Dindoa een stuk beter. Het kroop met goed korfbal steeds dichterbij en bij 16-16 werd het spannend. In de slotfase speelde ASVD echter een stukje slimmer en won zo verdiend met 24-22. Ik werd beoordeeld en de beoordeelster gaf aan dat ze dik tevreden was met mijn fluiten. Altijd leuk om te horen.

 

25 november naar Nijeveen. DOS'46 B1 tegen DVO B1. Twee ploegen met veel talent. Zo vroeg in het seizoen was al de vraag wie in de top zou bijblijven en wie voorlopig moest afhaken. DOS'46 was de eerste twintig minuten de betere, maar zag daarna DVO dichterbij komen en erover heen gaan. Tot 15-15 kon het nog twee kanten op, maar DVO was in de slotfase duidelijk de betere. Verdiende winst met 19-24. Voor mij een makkelijke wedstrijd met weinig echt lastige duels.

 

18 november begon voor mij de zaalcompetitie met een wedstrijd in Roden. Noordenveld ontving Quick '21. Twee ploegen die denken dat ze onderin zullen eindigen. Het werd een boeiende wedstrijd, die tot 16-16 geljk opging. Daarna nam Quick'21 het heft in handen. De ploeg uit Oudega verzuimde echter de wedstrijd in het slot te gooien. De laatste treffer van de thuisploeg kwam te laat om nog een gelijkspel te pakken. Noordenveld scoorde drie seconden voor tijd 23-24. Geen moeilijke wedstrijd en een prima jurytafel.

 

14 oktober mocht ik de reis naar Purmerend ondernemen. De reserves van BEP en GKV speelden tegen elkaar. Het was mooi weer, maar de straffe wind was wel lastig. Daarom waren de doelpunten ook duur. GKV gooide veel lichamelijk geweld in de strijd en dat leverde BEP een hoop vrije worpen en strafworpen op. Het was niet doorslaggevend, maar zal zeker een rol gespeeld hebben in de verdiende 17-13 overwinning voor BEP. In het kader van de Week van de Scheidsrechter kreeg ik van de thuisclub een zakje met lekkere chocolade. Dat is leuk en daar mag LDODK een voorbeeld aan nemen.

 

7 oktober naar LDODK in Gorredijk. Het was niet de eerste keer dat je merkt dat je daar als scheidsrechter niet echt meetelt. Voor de wedstrijd kreeg ik geen bakje koffie of thee aangeboden. In de rust ging men aan de bar eerst de supporters van koffie voorzien en mocht ik liefst zeven minuten wachten op mijn kopje thee. De kan met warm water was bijna leeg en ik moest het doen met een kwart bekertje. Tja, hoe houd je de scheidsrechters gemotiveerd. En er is toch al een tekort! De wedstrijd in de Hoofdklasse jeugd tussen de B1's van LDODK en Drachten was leuk, ondanks de continu neerstromende regen. Bij vlagen goed korfbal met mooie doelpunten en een terechte winnaar. De thuisclub won met 20-15.

 

30 september was een echte regendag. In Groningen floot ik De Parabool tegen Waterpoort. Groningen tegen Friesland. Het was te verwachten: een fysieke wedstrijd, dus veel fluiten. Veel vrije worpen en strafworpen en natuurlijk verongelijkte spelers, die helemaal niets deden. Achteraf waren ze nog wel tevreden over mijn fluiten. Parabool was niet beter, maar speelde wel rustiger en had meer scorende mensen. Waterpoort had een te laag schotpercentage. 24-20 was dus verdiend. Maar o, wat was het heerlijk nat.

 

23 september mocht ik naar Assen om in de Hoofdklasse B-jeugd te fluiten. Altijd leuk om de nationale toppers van de toekomst te zien. AVO B1 ontving Invicta B1. De laatste vereniging is niet de meest bekende van Nederland, maar beschikt wel over een zeer talentvol team. Het was een lust voor het oog en ze overklasten AVO volledig. Het werd 13-28 en daar was niks geflatteerds aan. Ook het weer was schitterend, dus het was ook voor de scheids een leuke wedstrijd.

 

16 september floot ik in Hardenberg de derby tussen Juventa en NKC'51. Het werd een boeiende wedstrijd tussen twee ploegen, die constant de grenzen opzochten en daarna niet konden accepteren dat de scheidsrechter de taak heeft die grenzen te bewaken. In plaats van de fout bij zichzelf te zoeken, werd er veelvuldig kritiek geleverd op alles en iedereen. Jammer, want het haalde daarmee niet het beste korfbal naar boven. NKC'51 was de betere, maar kon nooit echt loskomen van Juventa. Pas in de slotfase wist NKC de wedstrijd naar zich toe trekken en dat was wel verdiend. Aan Juventazijde twee gele kaarten. Eén voor continu commentaar hebben en de ander voor een forse overtreding. Van die laatste heb ik wel een beetje spijt. Als ik voor mezelf de film terugdraai, had dat gewoon direct rood moeten zijn. Een gelukje dus voor de Juventadame.

 

9 september was ik door de Korfbalbond gevraagd om in de Reserve Hoofdklasse een wedstrijd te fluiten. In Harderwijk mocht ik Unitas 2 tegen Nieuwerkerk 2 fluiten. Het was een boeiend duel. Het begon al met omkleden in het donker, omdat bij Unitas alle stroom eraf lag door de hevige regenval. Dat was geullig vlak voor de wedstrijd hersteld, dus hadden we wel een scorebord als ondersteuning. Nieuwerkerk lag lang aan de leiding en leek de punten mee te nemen. Maar tien minuten voor tijd achterhaalde Unitas hen bij 18-18. Ik dacht dat het uit zou draaien op een gelijkspel, maar in de laatste minuut scoorde Unitas nog twee keer en pakte zo eigenlijk net een puntje te veel. Maar ja, daar heb je als scheidsrechter niks mee te maken. Ze zaten er goed in en dus telden ze. Het was een leuke en sportieve pot. Boeiende duels met twee totaal verschillende spelstijlen. Ik heb een leuke middag gehad.

 

2 september 2017 Zo, de competitie is weer gestart. Om warm te draaien hoefde ik niet ver van huis. In de reserve Overgangsklasse mocht ik in Zwolle Sparta 2 tegen Wageningen 3 fluiten. Het werd onder goede weersomstandigheden een mooie en sportive wedstrijd. Sparta kwam 4-0 voor, maar daarna ging het via 4-4 steeds gelijk op. In de slotfase leek Wageningen bij 21-23 te gaan winnen. Sparta scoorde echter nog twee keer in de laatste twee minuten. Zo stond er uiteindelijk een terechte 23-23 op het scorebord. Leuke wedstrijd en lekker gefloten.

 

20 mei moest ik in Lelystad een degradtieduel fluiten. Exakwa moest winnen om niet te degraderen. Revival had aan een punt genoeg om veilig te staan. In de eerste helft een stukken beter Revival. Het was een wonder dat het bij rust slechts 10-6 stond. In de tweede helft liet Revival zich verleiden mee te gaan in het fysieke korfbal van Exakwa. En daar zijn de Lelystedelingen gewoon beter in. Exakwa kwam gelijk en ging er overheen. Toen had de scheidsrechter het natuurlijk gedaan, alhoewel er ook wel spelers van Revival waren, die wisten dat het hun eigen fout was.

Exakwa kan zich nog handhaven en ondanks de 17-16 nederlaag is Revival toch veilig, omdat Elburg verloor. Niet echt een leuke pot om te fluiten, mede door het gezeur van de bezoekers, maar wel weer eens het bewijs dat je met hard werken ook punten kunt pakken.

 

13 mei een duel in de Reserve Overgangsklasse. In Driebergen Dalto 4 tegen kampioenskandidaat DOS'46 3. Het werd een sportief duel, waarin DOS duidelijk beter was. Meer dan tien doelpunten voor en daarna liet DOS het wat lopen. DOS won met 15-21. Bij Dalto is de ontvangst van de scheidsrechters altijd top en dat was nu ook weer het geval. Complimenten!

 

6 mei dacht ik een leuke wedstrijd te fluiten in Nijmegen. Nummer 3 tegen nummer 4 moet toch een boeiende pot kunnen worden. Maar dat bleek een onjuiste voorspelling. Het  thuisspelende Noviomagum had meer belang bij het tweede team en stelde daarom haar eerste team in die wedstrijd op. Ik zag dus slechts spelers van het tweede van Noviomagum tegen het eerste team van MIA. Dat het een inmaakpartij werd, werd gauw duidelijk. MIA won met 11-26. Hoe noemen ze zoiets ook alweer? Juist ja: competitievervalsing.

 

15 april was ik opnieuw aangewezen voor een derby. In Amersfoort floot ik MIA (Hoogland) tegen Telstar (Hoevelaken). Het leek een makkie te worden voor de thuisclub, die met goed korfbal op 13-5 kwam. Bij rust stond het 13-8. In de tweede helft werd het spelbeeld helemaal omgedraaid. MIA speelde erg statisch en Telstar kwam steeds dichterbij. In de slotfase was Telstar de betere en won het met 20-21. Misschien was een gelijkspel een betere afspiegeling geweest van de verhoudingen, maar ja, Telstar gooide er eentje meer in. Ik werd beoordeeld en de beoordelaar was zeer tevreden over mijn fluiten. Altijd leuk om te horen van een onafhankelijk iemand.

 

8 april mocht ik de Friese Derby fluiten tussen Oerterp en CSL uit Britsum. Weinig publiek, geen derbysfeer en een ongelijke strijd. Oerterp was niet echt minder, maar schoot onzuiver. Na tien minuten was het al 1-7 en bij rust stond het 6-16. Dat CSL verdiend won, was logisch. Het scoren stokte bij 13-28. Voor mij was het een makkie. Nauwelijks duels, weinig overtredingen en weinig gezeur. Maar ja, wat je als scheidsrechter ook nog wil is een beetje spanning. En dat was er totaal niet.

 

1 april begon de tweede helft van de veldcompeitite. Ik mocht starten in Putten om in de Reserve Overgangsklasse de wedstrijd te fluiten tussen Meeuwen 2 en Sporting Delta 2. Nummer 7 tegen nummer 2. Tot 8-8 ging het gelijk op, daarna was de ploeg uit Dordrecht duidelijk de betere. Trouwens, wel een stelletje zeikerds. Bij ieder balvelies werd er naar de scheidsrechter gekeken en ieder fluitsignaal tegen werd in twijfel getrokken. Jammer, want dat heeft Sporting helemaal niet nodig. Eindstand 16-20.

 

11 maart mocht ik de verre reis maken naar Sassenheim. Er stond tussen TOP4 en Victum2 in de Reserve Overgangsklasse niets meer op het spel. Alleen dat was voor de thuisploeg geen reden om lekker te korfballen. TOP was al kampioen, maar liet een kampioen onwaardige wedstrijd zien. Veel gemekker, weinig acceptatie en matig korfbal. Pas na een gele kaart hield het gezeur op. Het gedagreede Victum maakte er wel een leuke pot van en won dik verdiend met 15-23. Gauw vergeten deze wedstrijd. Het moet wel een leuke hobby blijven.

 

11 februari stond het degradatieduel tussen TOP Vroomshoop en Rheko op mijn agenda. Het werd inderdaad degradatiekorfbal. Geen mooie wedstrijd en vooral bij de thuisploeg veel onnodige overtredingen en spelers die de spelregels constant ter discussie wilden stellen. Nergens voor nodig want TOP was gewoon de betere. 19-15 werd het en dat was verdiend. Jammer dat ik voor het eerst dit seizoen de kaarten moest tevoorschijn halen. Twee keer geel voor TOP en beide keren voor commentaar op de leiding.

 

4 februari de derby tussen de reserveteams van Unitas Harderwijk en De Meeuwen Putten. De Meeuwen stond onderaan en vocht voor haar laatste kans tegen het op de derde plaats staande Unitas. Veel oude bekenden bij beide teams, wat dat betreft is het korfbal toch wel een hele leuke wereld. Meeuwen was tactisch de betere en won verdiend met 17-19. Ondanks de belangen een leuke sportieve pot. Ik werd wederom beoordeeld en kreeg van de beoordelaar de complimenten voor mijn optreden. Altijd fijn om te horen.

 

28 januari ging in voor de derde keer dit seizoen naar Hoogkerk. Niet voor het eerste, maar voor het tweede team, wat uitkomt in de Reserve Overgangsklasse. Ze speelden tegen Blauw Wit Amsterdam, een team met veel oud-korfballeague spelers. De routine was in de eerste helft een stuk beter en kwam fluitend met acht doelpunten voor te staan. Maar in de tweede helft kwam Hoogkerk sterk terug. Oa door een veel betere conditie en een hoger schotpercentage werd het nog spannend. Pas in de laatste seconden kon Blauw Wit de wedstrijd beslissen: 22-24. Voor de scheidsrechter was het een makkie om te fluiten.

 

21 januari moest ik een degradatieduel in de eerste klasse fluiten. Exakwa kon zich thuis in Lelystad zo goed als veilig spelen, het bezoekende Oerterp vocht voor haar laatste kans. In een rommelige wedstrijd met veel overtredingen, passend bij de belangen van de beide ploegen, was Oerterp in de tweede helft veel beter. Vanaf 10-10 kon het zo weglopen en won dik verdiend met 16-22. Weinig goed korfbal, tactisch niet zo sterk, maar ja, dat hoort er ook bij.

 

14 januari 2017 floot ik voor het eerst in mijn leven in Nijmegen. Noviomagum, nog nooit gefloten en nog nooit tegen gespeeld, ontving ASVD. De thuisploeg kon ASVD lang partij geven en stond bij rust zelfs voor. In de tweede helft kon ASVD, in de breedte gewoon sterker, toch nog aan een ruime 19-25 overwinning komen. Geen moeilijke wedstrijd om te fluiten. Weinig zware overtredingen en veel onderlinge acceptatie. En dat is voor een scheidsrechter altijd prettig.

 

17 december mocht ik in Wormer een wedstrijd fluiten in de Hoofdklasse junioren. Met schotklok, dat is altijd spectaculair. Bovendien is het leuk om A1-teams te fluiten. De jonge talenten van Groen Geel en DVO maakten er een leuke wedstrijd van. Sportief, gedreven en veel individuele acties. Groen Geel was de eerste helft de betere, maar in de tweede helft was DVO zeker gelijkwaardig. Dankzij die goede eerste helft won Groen Geel verdiend met 21-17. Ik werd beoordeeld en deze beoordelaar was tevreden over mijn prestatie. En dat is ook leuk om te horen.

 

Op 3 december naar het hoge noorden. In Hoogkerk ontving de plaatselijke korfbalclub Exakwa Lelystad. Het werd een doelpuntrijk duel. Tot 8-8 ging het gelijk op. Daarna nam Hoogkerk de wedstrijd in handen, mede dankzij een prima schot. Bij rust leek het gespeeld, 15-10. Concentratieverlies bracht Exakwa toch weer terug in de wedstrijd, zonder dat de ploeg uit Lelystad echt in de buurt kon komen. Uiteindelijk won het opportunistisch spelende Hoogkerk verdiend met 27-23. Mooie duels, respect voor elkaar en veel publiek. Kortom: een leuke wedstrijd om te leiden.

 

Op 26 november een boeiend potje met een bijzonder scoreverloop. DOS '46 3 werd in de eerste helft zoeke gespeeld door Drachten 2 en de ruststand van 10-17 was veelzeggend. Maar in de tweede helft kwam DOS steeds dichterbij. Anderhalve minuut voor het einde scoorde het de aansluitingstreffer: 25-26.Drachten had de bal in de aanval, verspeelde die snel een beetje knullig. Daarna mocht DOS op jacht naar de gelijkmaker, maar ook zij deden dat knullig en Drachten kon de bal rustig uitbrengen. Dat deden ze erg rustig, want een speler bleef gewoon met de bal in de handen staan kijken of er nog iemand meeliep naar de lijn. Tijdrekken dus. De bal naar DOS en dat scoorde prompt de gelijkmaker in het eindsignaal: 26-26. Natuurlijk was ik de gebeten hond bij Drachten, maar ze zullen ook vast wel in de spiegel kijken. Les 1 in de serie: hoe geef ik een overwinning uit handen. Verder een leuke sportieve pot.

 

19 november floot ik mijn eerste zaalwedstrijd van het nieuwe seizoen. Het was gelijk een boeiend duel. Kampioenskandidaat Sparta Zwolle ontving in eigen huis promovendus TOP Vroomshoop. TOP had geen enkel respect voor Sparta en was in het eerste deel van de wedstrijd minimaal gelijkwaardig. De tussenstand 8-10 zegt genoeg. Daarna nam Sparta de wedstrijd over. Er werd beter verdedigd op de puntspelers van TOP en bij rust was de stand al gedraaid: 13-11. In de tweede helft kon TOP, wat alleen maar herentreffers had, niet meer aanklampen en won Sparta toch redelijk makkelijk met 23-18. Mooi Zwols lichtpuntje: een talentvolle juniorendame was goed op dreef in het eerste team. Kortom: een boeiend duel om te fluiten.

 

15 oktober. Soms heb je als scheidsrechter een makkie. Dat was in Wormer het geval bij de wedstrijd Groen Geel 2 tegen Tweemaal Zes 2. GG was twee keer zo goed en was zo vriendelijk om TZ niet echt af te straffen. Bovendien korfbalden beide teams vooral achter de korf, zodat ik van voorkant naar voorkant kon lopen. 27-14 zegt voldoende. Eigenlijk een beetje jammer van de verre reis. Maar verder wel sportief en een gastvrije ontvangst. 

 

8 oktober de stadsderby tussen De Parabool en ROG in Groningen. Een degradatieduel tussen de nummers 7 en 8. De studentenclub De Parabool speelde een uitstekende eerste helft en leidde halverwege met zes doelpunten voorsprong. In de tweede helft tapte ROG uit een ander vaatje. Het kroop steeds iets verder dichterbij, maar kon toch nooit echt in de buurt komen van de thuisclub. De 20-17 overwinning voor De Parabool was verdiend. Het was een derby zonder echte derbysfeer. Een sportieve wedstrijd met weinig forse overtredingen.

 

Op 1 oktober mocht ik de polderderby fluiten tussen Exakwa Lelystad en ASVD Dronten. Ouderwets op gras. Exakwa staat onderaan en ASVD aan kop. Daar was in de eerste helft niet veel van te merken. Een boeinde pot korfbal met mooie duels zorgde voor 9-11 bij rust. In de tweede helft maakte ASVD haar kansen beter af en was het ook verdedigend goed bezig. De einduitslag van 15-21 was een terechte. Ik werd beoordeeld en de beoordelaar was tevreden over mijn optreden. Een 7,84 als beoordeling is voorwaar een mooi cijfer.

Het was de Week van de scheidsrechter, maar dat fenomeen kennen ze in Lelystad niet. Geen enkele aandacht dus voor de scheidsrechter. Dit in tegenstelling tot DOS Kampen / Veltman, waar iedere fluitist een leuk pakket kreeg (handdoek, shampoo, wallet met kaarten en aantekeningboekje) als waardering voor hun werk. Zo kan het dus ook.

 

24 september fluiten in Zwolle. Sparta tegen Oerterp. Een sportieve wedstrijd met aardige acties, maar niet altijd even goed korfbal. De eerste helft is gezapig. Al kabbelend gaat het naar 8-7 bij rust. In de tweede helft speelt Sparta scherper en gaat het schotpercentage omhoog. De eindstand van 21-15 is verdiend. Gezien de weersomstandigheden, heerlijk korfbalweer, hadden er wel veel meer treffers mogen vallen.

 

17 september. Hoofdklasse A-jeugd. Dat zijn vrijwel altijd leuke wedstrijden om te fluiten. De talenten van Nederland, die nog niet helemaal in een tactisch keurslijf zitten. In Driebergen was Dalto in de eerste helft duidelijk beter en stond dan ook terecht ruim voor bij rust. Maar Tempo herpakte zich en kwam in de tweede helft bij 18-18 langszij. En toch ging het bij ehn mis. Druk met nevenzaken, niet zulke sterke wissels, terwijl Dalto tactisch wel sterk wisselde. Eindstand 26-20 en dat was wat geflatteerd, maar wel verdiend.

 

10 september mocht ik naar Putten. Het was zeer warm en ook De Meeuwen 2 en BEP 2 hadden daar zichtbaar last van. Het was van beide kanten geen sterke wedstrijd. Veel kansen bleven onbenut. Meeuwen leek bij rust de wedstrijd al in handen te hebben, 8-3. Maar in de tweede helft was BEP scherper in de afronding. Uiteindelijk won de gelukkigste. BEP kreeg in de laatste minuut een strafworp en benutte die: 12-13. Een sportief duel, maar wel veel "zeurende" spelers.

 

3 september 2016 startte de nieuwe veldcompetitie. Ik mocht kortbij fluiten. In Elburg speelde het eerste tegen Revival. Het werd een leuke wedstrijd met Elburg steeds aan de goede kant van de score. De thuisploeg won verdiend met 19-14 na een sportief duel.

 

Op 28 mei de slotdag van de competitie. Bij De Meeuwen 2 - Die Haghe 2 was er nog een theoretische kant op het kampioenschap. Beide ploegen maakten in een sportieve wedstrijd er een leuke pot van. Die Haghe, met al haar routine, was iets beter en won verdiend met 16-20. Het was drukkend warm en de vele drinkpauzes bij de time-outs kwamen dan ook goed uit. Eind voor mij van een mooi fluitseizoen met veel boeiende wedstrijden.

 

Op 21 mei mocht ik een boeiende wedstrijd fluiten in de Hoofdklasse Junioren. In Sassenheim ontving TOP, wat strijdt tegen degradatie, PKC, wat strijdt om de kruisfinales te halen om het Nederlandas Kampioenschap. Het ging lang gelijk op. Mooie duels tussen de grootste talenten van Nederland. Tot 17-17 leek het af te stevenen op een gelijkspel. Maar TOP scoorde in de laatste minuten nog twee keer en pakte zo de winst met 19-17.

 

7 mei een streekderby tussen SKF 2 en DALTO 4. Jon tegen routine. Het werd in het warme Veenendaal een gezapig potje, waarbij SKF verzuimde een hoog tempo te spelen. Dalto bleef lang in de race, maar verloor toch verdiend met 15-12.

 

23 april een uitermate boeiende korfbaltopper in de eerste klasse. Koploper Mid-Fryslan moest op bezoek bij nummer twee KVHoogkerk. Pittige, soms harde duels in de korfzone, veel overtredingen, slechte weersomstandigheden. Genoeg te doen als scheids dus. Hoogkerk speelde een uitstekende eerste helft: 11-7 bij rust. In de tweede helft leek het geroutineerde Mid-Fryslan toch te winnen bij 12-14. Maar in de laatste minuten scoorde Hoogkerk nog twee keer en zo werd het 14-14. Leuk dat beide ploegen aangaven tevreden te zijn over de leiding.

 

16 april naar Nieuwehorne om een Friese derby te fluiten. Weinig derby, wenig sfeer en weinig spanning. De thuisclub, Udiros, was geen partij voor het bezoekende CSL, dat nog om het kampioenschap strijdt. 4/18 was de uitslag en daar is alles mee gezegd.

 

2 april was de hervatting van de veldcompetitie. In Zuidlaren mocht ik koploper Ritola fluiten. Tegen Rheko was het krachtsverschil duidelijk. Het werd liefst 35-18, waarbij een speler van Ritola negentien treffers maakte. Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Ik werd beoordeeld en ontving een 7,6. Dat is een mooi cijfer en ik kon me goed vinden in de gemaakte opmerkingen.

 

Op 12 maart de laatste zaalwedstrijd. In Zwolle Sparta 2 tegen Drachten 2. In de Reserve Overgangsklasse is Sparta al kampioen. Het gaat dus nergens meer om. Het wordt een sportief duel met slechts één grove overtreding. Verder veel plezier in de wedstrijd en een terechte winnaar. Het gaat lang gelijk op, maar in de slotfase wordt het verschil nog groot: 21-15.

 

Na afloop van de wedstrijd op 5 maart twitterde ik: In Amersfoort bewijzen MIA en Dindoa dat een degradatiewedstrijd leuk en sportief kan zijn. Dindoa wint verdiend 16-20. MIA twittert vervolgens terug: Helaas voor ons. Maar bedankt voor de goede leiding!

Dat zijn de leuke reacties, in dit geval van een verliezende ploeg.

 

Op 13 februari naar Driebergen. Dalto 3 tegen KCR 2. Een degradatieduel, want in de klasse strijden zes ploegen tegen degradatie. Het werd een spannende wedstrijd. Dalto was slimmer en gedrevener en dat lederde de nummer laatst twee punte op: 19-18. Geen mooie wedstrijd met heel goed korfbal, maar door de spanning wel heel leuk om te fluiten.

 

De derby op 6 februari tussen ROG en Hoogkerk werd niet echt een hoogstaande wedstrijd. Koploper Hoogkerk was veel beter dan ROG. Helaas was Hoogkerk meer bezig met praten dan met korfballen en zo moest ik in Groningen twee maal geel trekken. ROG verloor met 15-20.

 

23 januari naar Amsterdam. Fluiten in de hoofdklasse junioren, dus met schotklok. Dat was een leuke ervaring en het valt, dankzij een goede jury, erg mee. AW/DTV had ik een week eerder zien spelen bij DOS'46 en daar maakten ze indruk. In eigen huis bleef daar weinig van over. Een veel scherper Deetos heerste de hele wedstrijd en won verdiend met 16-23.

 

16 januari. Koploper Sparta 2 moet op bezoek in Nijeveen bij DOS '46 3. De Zwolse ploeg is niet scherp, mist een aantal basisspelers en lijdt haar eerste nederlaag van de zaalcompetitie. Met 18-17 wint de thuisploeg. Niet echt een moeilijke wedstrijd, wel wat Zwolse spelers die hun eigen falen proberen af te wentelen op de scheidsrechter. Dat heeft geen zin.

 

9 januari op bezoek bij mijn oude club: ASVD Dronten. De nr. 2 van de competitie tegen de nr. 4: KIOS Ruinerwold. Een topper, die na de rust geen topper was. KIOS bleef tot de rust bij, 10-8, maar in de tweede helft was ASVD wel heel erg op schot en werd KIOS eraf geschoten. Eindstand 30-16. Daarmee is alles wel gezegd. Geen moeilijke pot om te fluiten en leuk om weer eens in Dronten te komen.

 

19 december naar het hoge noorden. In Hoogkerk floot ik de derby tussen KV Hoogkerk en studentenvereniging De Parabool. Een degradatieduel tussen de nummer zes en acht. Het was dan ook geen echt goede wedstrijd. Wel was er veel strijd en werd er gepassioneerd gespeeld. Hoogkerk was beter, maar verzuimde de wedstrijd vroegtijdig te beslissen. Zo bleef het lang spannend. Hoogkerk won verdiend met 22-19. Jammer was het dat ik geel moest trekken voor grof vloeken.

 

12 december een bijzondere wedstrijd voor mij. Lopend naar de sporthal mocht ik mijn oude club, Wit-Blauw, fluiten. En dat nog wel in de topper tegen Spirit uit Barneveld. Het werd een boeiende wedstrijd. Bij Spirit zag je de hand van de oude meester, trainer Herman van Gunst, terug in het spel. Slim verdedigend werden de juiste mensen van Wit-Blauw van het schot afgehouden. Ook rebounded kon Wit-Blauw niet heersen, zoals het dat meestal doet. Doorslaggevend echter was het te lage schotpercentage aan Kamper zijde. Bij Spirit scoorde Sander Schattenberg makkelijk. Spirit won verdiend met 20-22. Het was leuk en sportief van de Kamper verliezers, dat ze na afloop mij bedankten voor het fluiten en aangaven dat het niet aan de scheids had gelegen. Mede door het sportieve onderlinge respect voor elkaar was het ook geen lastige wedstrijd om te fluiten.

 

21 november een boeiend duel in Harderwijk. Gedoodverfd kampioen Wageningen 2 ging op bezoek bij Unitas 3. Wageningen startte prima, 3-7, maar verloor alle grip op de wedstrijd. Bij rust 11-7. Na rust bleef dat verschil staan. Unitas won verdiend dankzij een hoop vechtlust en enthousiasme, terwijl Wageningen zichzelf uit de wedstrijd mopperde. Leuke pot om te floten en een tevreden beoordelaar.

 

14 november floot ik in Deventer de wedstrijd tussen Devinco en Olympus '58. Veel lichamelijk korfbal, veel passfouten en veel overtredingen. Geen mooie wedstrijd. Devinco kwam voor met 7-1 en dat was voor Olympus niet meer goed te maken. Dat het nog 17-15 werd was niet te danken aan geweldig spel van beide zijden, maar eerder aan de vele verdedigingsfouten aan beide kanten.

 

10 oktober moest ik fluiten in Sassenheim. Na me door de files geworsteld te heben, kreeg ik een matige partij korfbal te fluiten. In de Junioren Hoofdklasse speelden twee degradatiekandidaten tegen elkaar: TOP en KCC. Geen hoogstaand korfbal, veel fysiek geweld en nog meer commentaar. De doelpunten waren duur. Na twintig minuten stond het 1-1! Uiteindelijk won TOP verdiend met 12-7 en kon ik me weer in de file begeven. Twee uur rijden voor een matig potje. Je moet wat over hebben voor je hobby.

 

3 oktober De Meeuwen 2 - Rust Roest 2 in de Reserve Overgangsklasse. Het was heerlijk korfbalweer in Putten en een spannende wedstrijd. Tot 18-18 ging het gelijk op. Rust Roest scoorde twee keer in de laatste minuten en won zo enigszins gelukkig de wedstrijd.

 

26 september werd ik van mijn eigen wedstrijd afgehaald om in een hogere klasse in te vallen. In de Reserve Hoofdklasse mocht ik in Oldeholtpade SCO 2 fluiten tegen TOP Sassenheim 3. Het werd een leuke sportieve pot korfbal. Onder ideale weersomstandighede was SCO vanaf het begin de betere en wonnen de Friezen verdiend met 24-17.

 

19 september dacht ik in de stromende regen te moeten fluiten. Maar aangekomen in Bennekom was het droog en zelfs zonnig. DVO A1 ontving als koploper in de Hoofdklasse junioren de nummer laatst. Het werd een leuke en sportieve pot. Voor rust ging het nog redelijk gelijk op, na rust was DVO een klasse beter: 21-11.

 

5 september 2015 In de eerste klasse de wedstrijd tussen ZKC'19 en KV Hoogkerk. In Zuidwolde was het lekker korfbalweer. Het achterverdedigende Hoogkerk was van meet af aan de betere en won verdiend met 18-24. Leuk korfbal, af en toe mooie doelpunten en een terechte winnaar.

 

29 augustus 2015, een nieuw seizoen en dat betekent voor mij een hoger niveau korfbal om te fluiten, aangezien ik kort voor de zomer te horen kreeg dat ik was gepromoveerd. Altijd leuk! Ik mocht starten met een wedstrijd uit de Reserve Hoofdklasse tussen Sparta Zwolle 2 en Rohada Amsterdam 2. De Amsterdammers kwamen met veel bluf in het veld en leken bij 9-13 de wedstrijd te gaan winnen. Maar Sparta knokte zich in de laatste tien minuten terug en pakte met 15-14 zelfs de winst. Een niet zo'n moeilijke wedstrijd, met weinig echt lastige situaties.

 

30 mei een wedstrijd om des keizers baard. Wageningen A1 tegen Meeuwen A1. Nummer 3 tegen nummer 2. Meeuwen was duidelijk sterker, maar ja, doelpunten. Wageningen bleef werken en won onverwachts, maar verdiend met 14-12.

 

16 mei een wedstrijd, die droop van de routine. SKF 4 tegen Die Haghe 3. Veel spelers met ervaring in de League of de Hoofdklasse. Dat is leuk om te fluiten. De acceptatiegrens is hoog en er is respect naar elkaar toe. En, natuurlijk, er wordt gewoon goed gekorfbald door deze routiniers. Het was knap spannend tussen de kampioenskandidaat en de degradatiekandidaat. Uiteindelijk won de kampioen met 16-15.

 

9 mei mocht ik een wedstrijd in de eerste klasse fluiten. In Nijkerk speelden Sparta en Kinderdijk tegen elkaar. Spannend, maar niet goed. De straffe wind zorgde voor een lastige wedstrijd, maar de schutters aan beide kanten waren ook niet op schot. Kinderdijk vecht tegen degradatie en probeerde het gebrek aan kwaliteiten met fysiek korfbal te compenseren. Het leverde veel vrije worpen op voor Sparta en een rode kaart voor een heer van Kinderdijk, die natrapte. Sparta scoorde drie seconden voor tijd de winnende treffer: 13-12.

 

11 april een echt degradatieduel in Leeuwarden. Palles stond laatste en HHV daar net boven.Het was ook geen beste wedstrijd. Tactisch matig en iedereen had last van de wind. Doelpunten waren duur. Eindstand 11-13 en HV was daarmee de terechte winnaar.

  

4 april in Veenendaal een degradatieduel in de hoofdklasse Jeugd. SKF staat 6e en DSC uit Eindhoven 4e. De Eindhovense ploeg is in de breedte beter en wint verdiend met 12-15. Geen moeilijke pot, weinig echte overtredingen en een sportieve spelopvatting van beide ploegen.

 

28 maart mocht ik nog in de zaal fluiten. In Ermelo een beslissingswedstrijd tussen NOVA Bilthoven en TRIAZ uit Amsterdam. De winnaar mocht promoveren naar de tweede klasse. Het was een slechte wedstrijd. De spelers stonden bol van de spanning en er viel niet veel te genieten. In deze vorm hebben beide ploegen weinig in die tweede klasse te zoeken. De minst slechte ploeg won met de matige score van 12-10 en dat was TRIAZ.

 

14 februari een boeiend duel in de landelijke Hoofdklasse jeugd. DVO B1 moest op bezoek bij streekgenoot SKF in Veenendaal. DVO kon nog plaatsing voor het NK afdwingen, maar dat ging mis. Tien minuten voor tijd stond SKF met 8-12 achter en toch wist de thuisploeg te winnen: 13-12. Leuke pot, niet goed, wel spannend.

 

7 februari mocht ik in Lelystad de wedstrijd tussen Exakwa 2 en Heerenveen 2 fluiten. Exakwa vecht tegen degradatie en Heerenveen kan nog kampioen worden. Trouwens wel raar dat de bond mij voor deze wedstrijd aanwees, want DOS Kampen had belang bij deze wedstrijd. Als scheidsrechter probeer je objectief te blijven, maar je moet ook de schijn vermijden. Tot rust ging het gelijk op, 11-11. Daarna was vooral in het laatste kwartier Heerenveen de betere. De sportieve pot eindigde in 20-22.

 

24 janurai een ongastvrije ontvangst in Gorredijk. Niemand wist waar de scheidsrechterkleedkamer was en uiteindelijk bleek die ergens achteraf in de squashal te zijn. Tja, altijd lastig dat er ook een scheidsrechter moet zijn. De wedstrijd tussen LDODK 3 en Steeds Hooger 2 was een echt degradatieduel. Spannend en niet goed. Uiteindelijk won LDODK met enig geluk, maar wel verdiend met 15-14.

 

17 januari in Huizen de wedstrijd tussen KV Huizen en Hellas'63. Het onderaanstaande Huizen speelde opportunistisch, maar dat was onvoldoende om het matig spelende Hellas te bedreigen. Bij Huizen werd bij ieder balverlies dramatisch naar de scheids gekeken, dat was wel een bijzondere ervaring. Toch leuk om het eigen falen op een ander af te wentelen. Het was verder geen moeilijke wedstrijd. 13-17 en dat was eigenlijk te mager voor het kwaliteitsverschil

 

20 december in Balk de nummer laatst DTG tegen de nummer één Udiros. Dan denk je vooraf dat het een makkie moet worden voor de koploper. Maar niets was minder waar. TDG speelde frank en vrij en met geloof in eigen kunnen. De thuisploeg was drie kwartier de bovenliggende ploeg. Het laatste kwartier kon Udiros deels de zaken recht zetten. Maar verder dan een 14-14 gelijkspel kwam de koploper niet en dat was ook niet verdiend geweest. Een spannende wedstrijd met leuk korfbal.

 

13 december was ik scheidsrechter bij een ouderwetse inmaakpartij. In Drachten mocht ik Hoofdklasse jeugd fluiten en vooraf had ik wel gezien dat Drachten waarschijnlijk makkelijk zou winnen van Hoogkerk. Maar 43-7 is toch wel bizar, zeker op dit niveau. Het bleef sportief en er waren veel mooie doelpunten. En dan kan zo'n inmaakpartij toch leuk zijn.

 

6 december, Wolvega. In de Overgangsklasse junioren SCO A1 tegen OKO A1. De laatste is een vor mij onbekende ploeg. Ze spelen echter zeer fris korfbal, hard werken en met veel snelheid de combinatie zoeken. SCO kwam er niet aan te pas en OKO won dik verdiend afgetekend met 8-20.

 

29 november in Nijeveen. Weer een Hoofdklasse B-jeugd. Leuk om die talenten te zien spelen, die over pakweg vijf-zes jaar op het hoogste niveau van Nederland hopen te spelen.

DOS'46 was in de beginfase de betere, maar naargelang de wedstrijd duurde werd Unitas steeds beter. DOS'46 breide teveel en nam te weinig schoten. Via 4-0 werd het 11-13 en dat was verdiend.

 

22 november in Nunspeet de wedstrijd tussen Hellas '63 en TOP Vroomshoop. Een boeiend duel, waarbij het enthousiasme van Hellas het won van de individuele klasse van TOP. Helaas startte overdonderend, 9-3 en die tik kwam TOP niet meer te boven: 23-18. Leuke sportieve wedstrijd.

 

15 november mocht ik in Zwolle de reserves van Sparta en ROG fluiten. Bijzonder, want vorig seizoen floot ik die wedstrijd ook al. Het was een spannende wedstrijd met veel lichamelijke duels. Toch bleef het steeds sportief. Sparta was net wat completer en kon over meer schijven scoren. Daarom was de zege met 17-16 ook verdiend.

 

8 november, begin van de zaal. In Wageningen fluit ik een wedstrijd in de Hoofdklasse aspiranten. Leuk om zoveel talent te zien rondlopen. KV Wageningen ontving Deetos/Snel. De spelers uit Dordrecht waren duidelijk beter. Het zeer talentvolle team won verdiend met 8-21. Een leuke sportieve wedstrijd.

 

4 oktober mocht ik de streekderby TOP Vroomshoop tegen juventa Hardenberg fluiten. Op papier leek Juventa de beste papieren te hebben, maar het was TOP dwt de lakens uitdeelde. De thuisploeg was veel gretiger en ook nog eens scherp in de afronding. juventa speelde te flegmatiek en hield lang vast aan de doorbraakacties. TOP won dik verdiend met 25-17 en een leuke en sportieve derby.

 

27 september mocht ik de topper fluiten in de tweede klasse. Koploper Elburg ontving Udiros, wat een punt minder had. De eerste helft was gezapig. Het vuur ontbrandde in de tweede helft toen Elburg zes doelpunten achter kwam. Een sterke slotfase bracht Elburg nog bijna een punt, maar dat was teveel van het goede geweest: 15-17.

 

20 september de reserves van Spart Zwolle tegen Drachten. Een ongelijke strijd. Sparta was een klasse beter en ondanks de drukkende hitte toch veel doelpunten. Niet een moeilijke wedstrijd. 25-15 was de eindstand.

 

13 september mag ik weer eens fluiten in de Overgangsklasse A-junioren. Dat is bijna altijd leuk, omdat je hier veel talenten ziet spelen, die over een paar jaar in de top van Nederland zullen ballen. De wedstrijd in Gorredijk tussen LDODK en Unitas gaat tussen twee kampioenskandidaten. Dat is te zien. Er zit in beide ploegen goed korfbal en vel overzicht. De strijd gaat op het scherpst van de snede. Dat is leuk fluiten. Het verschil is steeds maar één doelpunt. Op het einde na. LDODK eidt met 14-13, maar verliest toch nog met 14-16 door knappe combinaties van Unitas.

 

6 september in Zwolle de wedstrijd tussen Oranje Zwart 1 en TOP Vroomshoop 1. Een spannende eerste helft, waarbij TOP vechtlust lang bijblijft. In de tweede helft loopt OZ toch nog makkelijk weg en wint uiteindelijk verdiend met 16-12.

 

30 augustus 2014. Een nieuw seizoen. Ik startte met een jeugdwedstrijd Hoofdklasse in Vriezenveen. Amicitia was een kasse minder dan Dindoa en de uitslag 9-19 was nog een magere afspriegeling van het krachtsverschil.

 

Zomerse omstandigheden in Zutphen op 17 mei. De juniorenselecties van KVZ en Drachten speelden tegen elkaar een sportief duel. Doelpunten waren duur. KVZ stond lang voor, maar zag Drachten vlak voor tijd op 101-10 komen. Twintig seconden voor tijd zorgde een zondagschot van KVZ toch nog voor de winst: 11-10. Altijd leuk om landelijke jeugd te fluiten. Talenten die over een paar jaar in de Nederlandse top spelen.

 

Op 19 april opnieuw een Friese derby. Nummer vier Spannum tegen koploper TDK. De harde wind stond in de lengte over het veld en maakte goed korfbal onmogelijk. Dankzij de lange TDK-heren kon TDK per aanval zes keer schieten, tegen Spannum meestal één keer. Uitslag dus 10-14. Lekker zonnetje en sportief korfbal.

 

12 april het degradatieduel tussen Heerenveen 2 en Oost-Arnhem 2. Matig korfbal, veel wind en dus weinig doelpunten. In de tweede helft gooide Heerenveen drie spelers van het eerste in de strijd en dat leverde uiteindelijk de 12-10 wnst op.

 

Na een paar weken rust en campagne voeren op 29 maart weer een wedstrijd. In Oudega Quick'21 tegen Sparta Zevenhuizen, ouderwets op gras. Lekker weer en een spannende pot. In de eerste helft veel commentaar, dat was in de 2e helft gelukkig voorbij. Quick'21 was aanvankelijke de betere, maar zag in de wteede helft Sparta erop en erover gaan. Met 15-16 won de gelukkigste.

 

9 februari degradatiekandidaat Blauw Zwart Wierden tegen kampioenskandidaat TDK Deinum Leeuwarden. In Wierden was van dat verschil weinig te merken in de eerste helft. Rust 9-9. In de tweede helft was TDK de betere en won het verdiend met 23-15. Jammer dat er twee gele kaarten nodig waren om het gemekker te stoppen.

 

25 januari naar Hollandscheveld. Koploper Sparta Zevenhuizen op bezoek bij degradatiekandidaat HHV. Maar dat enorme verschil op de ranglijst was schijn. HHV speelde een uitstekende wedstrijd en won dik verdiend met 25-18. Een boeiend en sportief duel. Zulke wedstrijden fluiten maakt duidelijk waarom het zo leuk is korfbalscheidsrechter te zijn.

 

18 januari 2014 mocht ik in Zwolle de topper fluiten in de reserve eerste klasse tussen Sparta 2 en Antilopen 2. Antilopen stond twee punten voor en hield die voorsprong vast. In een boeiende wedstrijd waren het de verdedigen die overheersten. Het werd 12-12 en dat was een terechte uitslag. Geen moeilijke wedstrijd, dus met plezier gefloten.

 

14 december stond het puntloze TOP Vroomshoop tegenover de ongeslagen koploper Quick '21. Ik dacht dat het dus een inmaakpartij zou worden. Maar TOP startte overdonderend en Quick kwam die tik niet meer te boven. TOP bleef de hele wedstrijd korfballen en won zo verdiend van Quick, waar steeds meer de schuld voor het niet lukken bij anderen werd gezocht. Nu had ik ze al eerder gefloten en wist dat het een mekkerploeg was, dus daar was ik niet van onder de indruk. Eindstand 24-18.

 

7 december. Een ongelijke strijd in Almere tussen EKVA A1 en Groen Geel A1. Normaal zijn landelijke wedstrijden junioren leuke potten. Maar het kwaliteitsverschil was te groot. Wanneer GG de hele wedstrijd had gasgegeven was het waarschijnlijk 5-30 of zoiets geworden. Nu werd het 10-18. Het was nog geen seconde spannend. ALs scheidsrechter moet je dan de concentratie maar zien vast te houden en de minste ploeg ook iets gunnen zonder te marchanderen. De beoordelaar was tevreden, ik dus ook.

 

30 november Niet alle wedstrijden zijn leuk om te fluiten. Daar heb je ook nog twee goede of gelijkwaardige ploegen voor nodig. In Arnhem waren de reserveteams van oost-Arnhem en LDODK te verschillende  in kracht. LDODK won met 12-22 en dat zegt genoeg. Geen moeilijke wedstrijd, maar niet echt spannend. En dat is voor eenscheidsrechter jammer, net zoals voor het publiek.

 

23 november een boeiend duel in Menaldum, ergens tussen Leeuwarden en Harlingen. TDK ontvangt Regio '72. In de eerste helft een veel sterker Regio, wat bij rust 7-11 leidt. Maar de tweede helft is voor de thuisploeg, die met 17-15 weet te winnen. Ik werd beoordeeld en mag volgens de beoordelaar terugkijken op een prima pot. Leuk om te horen.

 

9 november is de zaalcompetitie weer begonnen. Ik mocht starten in Zwolle met een wedstrijd uit de landelijke jeugdklasse tussen Sparta Zwolle en AVO Assen. Een mooi duel tussen twee talentvolle ploegen. Het bleef tot 13-13 gelijk opgaan. Daarna was AVO de betere in de afwerking. Het won met 15-19 en dat was verdiend. Veel talenten gezien, mooie acties en goede doelpunten. Zo'n wedstrijd wil ik wel elke week fluiten.

 

12 oktober naar het hoge noorden. In Garyp de streekderby tussen Vlug en Vaardig en Quick '21. Typisch Fries korfbal. Dus veel lichamelijk geweld, maar ook uitdelen en incasseren. Het bleef sportief in een matige wedstrijd. De ruststand van 4-2 zegt genoeg. In de tweede helft bleef het continu spannend. Vlug en Vaardig was het meest met korfbal bezig en won zo verdiend met 11-10.

 

28 spetmeber weer een jeugdwedstrijd in de Overgangsklasse. Dat is altijd leuk fluiten. Talenten van gemiddeld achttien jaar laten daar zien dat klaar zijn voor de stap naar de senioren. Ook in Nijkerk zag ik weer genoeg spelers rondlopen die over een paar jaar op hoog niveau zullen korfballen. Sparta kon lang mee met Victum Houten, maar moest in de slotfase capituleren. Eindstand 13-17. Een sportieve wedstrijd in een heerlijk zonnetje.

 

21 september mocht ik in Britsum CSL 2 - Exakwa 2 fluiten. Een zeer sportief duel, wat af te lezen valt aan twee strafworpen en vijf vrije ballen. Het niveau was overigens ook niet super. Exakwa won dik verdiend met 9-13.

 

7 september een boeiende wedstrijd in Zwolle. Het gepromoveerde DOS W speelde met een jong team een snel spel, gericht op kansen in de korfzone. Het gbleek teveel voor Oranje Zwart. Eindstand 18-20 en dat was verdiend. Een leuke wedstrijd met veel mooie acties. Dan geniet je als scheidsrechter extra van het spelletje.

 

31 augustus 2013 Een nieuw seizoen. Lekker dichtbij fluiten in Zwolle. Sparta 2 - Amicitia 2. Sparta speelde slimmer en dynamischer en was daardoor met 14-13 de verdiende winnaar. Sportieve wedstrijd, waarbij een enkeling de grenzen wat opzocht. Maar over en weer was er genoeg respect om het mij niet te moeilijk te maken.

 

8 juni toch nog een wedstrijd fluiten. Op eigen veld nog wel. Dos Kampen mocht vier beslissingswedstrijden organiseren en ik was door de bond aangewezen om het degradatieduel te fluiten tussen Unitas Harderwijk A1 en Victum Houten A1. Een duel op landelijk niveau. Het werd een mooie, spannende en sportieve wedstrijd met een verdiende overwinning voor Unitas: 17-13.

 

1 juni de laatste wedstrijd van de competitie. In Leeuwarden probeerde Palles er nog een leuke wedstrijd van te maken. DTL was dat niet van plan. Een hoop gezeur tegen iedereen zorgde voor een saai duel. In de tweede helft hielden ze hun mond en ging het spelniveau gelijk omhoog. Eindstand 12-12. Tijd voor de nieuwe competitie.

 

25 mei floot ik in Hoogeveen de wedstrijd tussen Thrianta en Hellas Nunspeet. In de eerste helft was Hellas de betere. In de tweede helft kwam Thrianta sterk terug, ook al omdat Hellas niet meer zo scherp was. De wedstrijd eindigde in 17-16. Leuke pot tussen twee gelijkwaardige teams.

 

11 mei in Arnhem de Overgangsklassewedstrijd tussen de juniorenselecties van Oost-Arnhem en ASKO Assen. Altijd leuk om deze talenten te fluiten. Helaas was het winderig en regende het constant. Dat maakte het scoren moeilijk. ASKO won verdiend met 7-9 na een sportieve wedstrijd.

 

27 april in Almere de wedstrijd tussen de reserveteams van EKVA en De Meeuwen. Geen best korfbal en veel geklets. Meeuwen was een klasse beter, EKVA was goed in toneelspelen en verontwaardigd doen. De eindstand van 5-12 zegt alles.

 

13 april mocht ik in Leeuwarden één van de oudste clubs van Nederland fluiten. Pallas '08 ontving Quick '21. Een Friese derby met af en toe echt Fries korfbal. Dat wil zeggen de beuk erin. Toch bleef het sportief tussen twee ploegen, die qua spel gelijkwaardig waren, maar waarbij Pallas schotvaardigheid tekort kwam. 10-17 was de eindstand. Geen lastige pot en lekker weer.

 

6 april de juniorenwedstrijd tussen Antilopen Leusden en Rust Roest Eindhoven. Een leuke wedstrijd. Twintig minuten ging het gelijk op, daarna was Antilopen de betere. Eindstand 21-14. Lekker zonnetje, beetje teveel wind, makkelijke wedstrijd.

 

30 maart werd de veldcompeitite hervat. Ik mocht in Sneek een eerste klassewedstrijd fluiten. Het degradatieduel tussen De Waterpoort en DFD. Het spelpeil was al even laag als de temperatuur. Alle toegekende strafworpen werden gemist, dat zegt al iets. Uiteindelijk won DFD als minst slechte en meest geroutineerde ploeg met 7-9. Een echte Friese wedstrijd met veel pratende spelers en onnodige lichamelijke overtredingen. 

 

3 maart het degradatieduel tussen de reserves van Drachten en De Meeuwen. Geen hoogstaande pot met een gelukkige winnaar. Meeuwen stond drie minuten voor tijd nog achter met 14-12 en wint met 14-15. Makkelijke wedstrijd om te fluiten.

 

2 februari de beladen wedstrijd HHV - Juventa. De heenwedstrijd was bijna uitgelopen op een vechtpartij, maar dit keer blee het sportief met af en toe een wat forsere overtreding. Juventa was beter, maar verzuimde de wedstrijd vroegtijdig in het slot te gooien. Het werd halverwege de tweede helft nog even spannend, maar uiteindelijk toch een verdiende overwinning voor Juventa: 14-18. Leuke wedstrijd, lekker gefloten.

 

26 januari kon na zes weken gedwongen pauze eindelijk weer een wedstrijd fluiten. En gelukkig hield mijn achillespees het vol. In Zwolle de ontmoeting tussen de reserveteams van Sparta en NIC. NIC was in de eerste helft oppermachtig en gaf die voorsprong in de tweede helft niet meer uit handen: 8-13. Weinig doelpunten, iets teveel duw- en trekwerk. Lekker gefloten.

 

15 december in de ongezellige Diekmanhal in Enschede de wedstrijd tussen Rigtersnleek A1 en KVZ A1. Mooie talentvolle ploegen met veel passie spelend. Rigtersbleek meer op de doorbraak spelend, KVZ meer van afstand scorend. Bij 15-13 lijkt de thuisploeg de winst voor het grijpen te hebben. Twee gemiste strafworpen zorgen voor de ommekeer. KVZ gaat erop en erover: 16-17. Leuke pot korfbal. Ik werd beoordeeld en volgens de rapporteur deed ik het goed. Leuk om te horen.

 

1 december in Hoogeveen een sportief duel tussen Thrianta en Oranje Zwart Zwolle. De Zwollenaren hadden dankzij hun sterke dameskwartet net iets meer schotkracht en wonnen met 16-17. Na afloop wond de coach van Thrianta zich nog al op over een in zijn ogen niet gegeven strafworp. Ook in korfbal kenne we schwalbes. Het kostte hem geel en toen hij begon te schelden ook nog rood.

 

17 november in Nunspeet de wedstrijd tussen Hellas en DOS/WK. Slecht korfbal aan twee kanten. Veel lichamelijk spel en een magere score. Hellas wint met 10-8, omdat ze net iets minder slecht zijn. Beide ploegen kunnen vast beter.

 

10 november is de zaalcompetitie gestart. Ik mocht gelijk een leuke pot in Harderwijk fluiten tussen de juniorenselecties van Unitas en LDODK. LDODK was completer en had meer aanvalskracht in de breedte en won zo verdiend met 9-15. Geen moeilijke wedstrijd om te fluiten, ondanks de vele duels in de reboundzone.

 

13 oktober voor de tweede keer dit seizoen naar Drachten A1. Een matige pot korfbal tegen Rigtersbleek Enschede met een terechte thuisoverwinning van 17-9. Veel geklets in het veld van junioren die denken dat ze de regels weten. Het zal wel bij pubers horen. Ik had er verder weinig last van. Nu een paar weken rust en dan de zaal in.

 

6 oktober de topper in de reserve eerste klasse tussen de reserves van Oost-Arnhem en die van Dalto. Een heerlijke pot korfbal tussen het jonge Oost-Arnhem en het geroutineerd Dalto. Mooie doelpunten, slimme acties, veel publiek en een spannend spelverloop. Uiteindelijk werd het 21-21 en dat was een terechte uitslag. Op zo'n wedstrijd kun je alleen maar met plezier terugkijken.

 

29 september in Hardenberg Juventa tegen Hellas'63. Twee jonge ploegen die af en toe lieten zien dat ze ervaring missen. Steeds spannend met steeds Juventa op voorsprong. Opvallend slechte spelregelkennis bij sommige spelers. Zo wist een speler van Hellas niet eens dat je bij het verdedigen echt een poging moet doen om de bal te blokken. En die regel is toch niet nieuw. Juventa won enigszins gelukkig met 15-13. Leuke en sportieve wedstrijd.

 

22 september reserveteams van DOS'46 en ASVD gefloten. Een aardige wedstrijd, waarbij beide jonge teams wisselvallig speelden. DOS'46 won verdiend met ruimte cijfers.

 

15 september de Drentse derby tussen HHV Hollandscheveld en Ritola Zuidlaren. Een sportieve ietwat ongelijke strijd. Ritola was vooral bij het dameskwartet sterker en dat zorgde voor een geflatteerde 11-21 overwinning voor Ritola. Ouderwets op gras gefloten, heeft ook zijn charme.

 

8 september onder zeer fraaie weersomastandigheden gefloten in Overgangsklasse junioren. Drachten leek in eigen huis te winnen van Tweemaal Zes, maar het dameskwartet van de ploeg uit Maartensdijk kantelde de partij: 14-15.

 

1 september mocht ik de competitie weer oppakken, dit keer in een hogere klasse dankzij mijn promotie.

In Harderwijk won Unitas van Victum. Tenminste dat dachten ze toen ze met 8-3 voorkwamen. In de tweede helft kwam Victum overtuigend terug. In de laatste minuut pakte Unitas toch nog de winst: 12-11.

 

19 mei 2012 floot ik mijn laatste wedstrijd van het seizoen. Mijn achillespeesblessure speelt teveel op. In Putten floot ik de derby tussen Meeuwen en Dindoa. Het werd een inmaakpartij. Meeuwen speelde niet slecht, maar schoot geen deuk in een pakje boter. Miste twee strafworpen en twee handenvol vrije kansen. Dindoa deed het beter en won met liefst 6-19.

 

12 mei mocht ik in Bolsward Westergo tegen Sparta Zevenhuizen fluiten. Een mooi complex: de korfbalvelden liggen op de ijsbaan. Functioneel. Sparta kon nog kampioen worden, maar ging niet zo slim om met de harde wind. De thuisploeg deed dat beter en won zo krap edoch verdiend met 13-12.

 

 Twee weken achter elkaar floot ik wedstrijden tussen Friese ploegen. Altijd boeiend wat de spelers en coaches dan te melden hebben. Ik versta er geen barst van en dat is wel zo handig. Vorige week Harich tegen WWC was een fors duel in de eerste helft en een mak duel in de tweede. Verdiende winst voor Harich.

Vandaag, 7 april, in Grou Marfugels tegen Waterpoort. Alle spelers speelden met lange mouwen. Ik dacht dat het in Friesland allemaal bikkels waren, maar dat viel dus tegen. Het werd een slap duel met soms slaapverwekkend korfbal. Waterpoort won met 7-8 en dat zegt genoeg.

 

Zaterdag 21 januari mocht ik Drachten de reserveteams van Drachten en KVZ fluiten. Een boeiende pot korfbal die in de eerste helft gelijk opging. In de tweede helft was KVZ de betere ploeg en won het verdient met 16-10. Wel een wedstrijd, waarbij zichtbaar werd dat korfbal steeds fysieker wordt en dat spelers steeds meer de grenzen opzoeken. Ondanks dat was het lekker fluiten.

 

Zaterdag 7 januari de streekderby tussen Altijd Kwiek en Elko in Gorredijk. Een boeiend duel, waarbij Elko makkelijk uitloopt naar een voorsprong van zes doelpunten. Toch geeft Altijd Kwiek niet op en bij 15-15 staat het weer gelijk. In de laatste drie minuten scoren beide ploegen nog twee keer: 17-17. Heerlijke wedstrijd.

 

Zaterdag 17 december. "Van ons mag je iedere week wel komen fluiten." Wanneer je tien minuten voor tijd met 9-13 voorstaat en je krijgt twintig seconden voor tijd de winnende treffer, 14-13, tegen, dan is zo'n uitspraak wel heel leuk. Met Drachten en DFD stonden twee zeer geroutineerde reserveteams tegenover elkaar. Mensen met veel ervaring en een leuke pot korfbal. Goed niveau. Heerlijk om te fluiten en leuk om van beide ploegen de complimenten te krijgen.

 

Zaterdag 10 december mag ik twee keer aan de bak. De scheidsrechter van onze eigen A1 is geblesseerd geraakt en of ik maar twee wedstrijden wil fluiten.

In Kortezwaag fluit ik de streekderby in de Hoofdklasse tussen LDODK B1 en SCO B1. Op het scherpst van de snede, veel passie, veel duwwerk en veel publiek. SCO is in de breedte wat sterker en loopt in de slotfase weg. Leuke wedstrijd op hoog niveau: 11-15.

 

Zaterdag 3 december fluit ik in Lelystad de reserves van Exakwa tegen Unitas. Exakwa betekent altijd een pratende ploeg fluiten. Men heeft daar veel verstand van spelregels en laat dat graag aan de scheidsrechter horen. Jammer, want het valt nog wel eens tegen met hun kennis. De thuisploeg wint toch verdiend en vond dat ik goed gefloten had. Maar ja, dat mogen ze dan ook wel tijdens de wedstrijd laten merken.

 

Zaterdag 26 november naar Dronten om in de Overgangsklasse ASVD A1 - Unitas A1 te spelen. Beide coaches zijn oude kennissen. Dat geeft altijd iets extra's  aan zo'n wedstrijd. De eerste helft was voor ASVD, ze kwamen voor met 9-5. Maar in de tweede helft een totaal ander beeld. Unitas scoorde nengen keer op rij< 9-14 en daarmee was de wedstrijd voorbij: 12-14. Sportief duel. lekker gefloten.

 

Zaterdag 19 november mocht ik in Zwolle Oranje Zwart tegen ELKO fluiten. Leuk, omdat ik als speler menige derby heb mogen spelen tegen de Zwolse ploeg. OZ was een kwaliteit beter, maar maakte dat in de eerste helft niet waar. In de tweede helft bleek het krachtsverschil ook uit de score: 16-9. Verdiend en een redelijk makkelijke pot om te fluiten. Wel opvallend weinig publiek voor OZ. Dat was in het verleden wel anders.

 

Zaterdag 12 november. Eindelijk na zes weken weer eens een wedstrijd. Ditmaal in Zwolle de reserveteams van Sparta en ROG Groningen. Een sportieve pot, waarbij ROG leek te winnen. In de laatste seconde scoorde Sparta de gelijkmaker. Verdiend. Het was weer goed toeven in de zaal, maar het blijft jammer dat er in Zwolle altijd redelijk weinig publiek aanwezig is.

 

Zaterdag 1 oktober in Hardenberg de wedstrijd tussen de reserves van Juventa en Oost-Arnhem. Een wedstrijd met twee gezichten. Voor rust een sterk Oost-Arnhem, wat terecht met 3-8 de rust ingaat. Na rust scoort Juventa zes keer op rij.

Het einde in de hitte kwam bij 10-10.

 

Zaterdag 24 september mocht ik in Nijeveen de wedstrijd fluiten tussen DOS'46 5 en Amicitia 2. Routine tegenover jeugd. De jeugd was een kwaliteit beter en de uitslag van 8-18 zegt genoeg. Lekker weer, leuke wedstrijd en lekker gefloten.

 

Zaterdag 17 september naar Wiuwert voor de derby WWC-Westergo. WWC speelt het ene jaar in Wiuwert en het andere jaar in Mantgum, zeven kilometer verderop. Jammer alleen, dat ze dat niet tijdig doorgeven. Ik stond dus op tijd op het veld in Mantgum, maar kwam dus te laat in Wiuwert. Want voordat je dan weet waar je moet zijn, ben je wel even wat tijd kwijt.

De wedstrijd was aardig. In de eerste helft een evenwichtige wedstrijd, in de tweede helft een sterker Westergo, wat met 10-15 wist te winnen. Ik werd beoordeeld, dat werd tijd na bijna drie jaar. De beoordelaar was tevreden en dat is altijd goed om te horen.

 

Zaterdag 14 mei naar Garyp, ergens achter Drachten. Het thuisspelende Vlug en Vaardig ontmoet Tietjerk. Een gezapig duel in de eerste helft. Rust 3-3. In de tweede helft gaat het tempo omhoog bij de thuisploeg en de 12-5 zege is volledig terecht. Makkelijk potje.

 

Zaterdag 23 april in Lelystad het degradatieduel tussen de reserves van Exakwa en KIOS Ruinerwold. Exakwa startte goed en kwam ruim voor, maar KIOS vocht terug in een sportieve pot korfbal. Dat kan dus prima, ondanks de grote belangen. Uiteindelijk werd de buit verdeeld met 13-13. Een leuke wedstrijd, lekker gefloten bij iets te warm weer.

 

Zaterdag 9 april naar het Friese Spannum, twintig kilometer boven Bolsward. De thuisspelende ploeg staat aan kop, maar had het lang moeilijk tegen degradatiekandidaat Altijd Kwiek. Pas vier minuten voor tijd kwam de thuisploeg voor het eerst voor. Het werd nog 14-12. Leuke en spannende wedstrijd, die sportief verliep.

 

Zaterdag 2 april startte de tweede helft van de veldcompetitie. In Zwolle floot ik de reserveteams van Oranje Zwart en NKC. In de eerste helft ging het gelijk tegen elkaar op, 9-8. In de tweede helft was OZ een klasse beter. Helaas wel wat weinig doelpunten in die tweede helft. Eindstand 13-10 en dat was dik verdiend.

 

Zaterdag 12 maart een wedstrijd in de Overgangsklasse junioren. In Leusden maakten Antilopen en Rigtersbleek er een leuke pot van. Beide teams bulken van het talent en verheugend voor de clubs is, dat beide teams volgend jaar compleet blijven. Antilopen won overigens verdiend met 16-10. Wanneer spelers lekker spelen, is het voor de scheidsrechter ook makkelijker. Fijne pot dus.

 

Zaterdag 5 maart mocht ik de belangrijke pot fluiten tussen Vitesse Beilen en Achilles Almelo. Vitesse gaat voor het kampioenschap, Achilles vecht tegen degradatie. Vitesse was de betere en won verdiend met 25-15. Beide ploegen spelen fysiek. Dat vind ik wel leuk om te fluiten. Je kunt dan mooi spelen met voordeel geven om de aanval door te laten gaan en ingrijpen, op het moment dat het te gortig wordt. Beide ploegen hebben lekker gekorfbald, zo gaven ze na afloop aan. En daar gaat het uiteindelijk toch om.

 

Zaterdag 5 februari de inmaakpartij tussen Exakwa Lelystad en Revival Barneveld. Met 25-10 werd duidelijk gemaakt wie de beste was. Als scheidsrechter heb je slechts één probleem bij zo'n wedstrijd. Hoe blijf je geconcentreerd?

 

Zaterdag 29 januari de streekderby in Nijverdal tussen de reserves van NKC en Amicitia. Veel routine bij beide teams en soms weinig respect voor elkaar. Toch een hele leuke pot korfbal in een mooie splinternieuwe sporthal. Jammer dat de omleidingsroute niet staat aangegeven. Kostte me een kwartier extra om uit te zoeken waar die hal stond. Eindstand 13-15.

 

Zaterdag 15 januari mocht ik in Nijkerk de streekderby tussen Sparta 2 en Revival 2 fluiten. Niks geen streekderbytaferelen en niks spaktakel. Het werd een ouderwetse inmaakpartij. Sparta was zes klasses beter en won met 20-2. Tja, daar word je als scheidsrechter niet moe van.

 

Zaterdag 8 januari mocht ik in Vrommshoop de reserveteams van TOP en AKC fluiten. Een echte streekderby. De jongeren van TOP tegen de routiniers van AKC. Uiteindelijk won AKC doordat meer spelers in staat waren te scoren. Op het eind werd het nog even hectich toen een heer van TOP een Almelose dame torpedeerde. Niet nodig en jammer van die gele kaart. Eindstand 16-19.

 

Zaterdag floot ik in Lemmer de wedstrijd tussen Lemmer en WCC, de nummer twee tegen de nummer één. Twee ploegenh die het fysieke niet schuwden en dan natuurlijk de ander daarvan de schuld geven, wanneer er een keer voor gefloten wordt. Lemmer leek lange tijd de zege te pakken en kwam voor met 11-8. In de slotfase werd er echter edelijk knullig verdedigd, waardoor WCC in de laatste minuut de winst kon pakken: 13-14. Niet mooi, wel spannend.

 

Zaterdag 11 december. In Jubbega floot ik de wedstrijd tussen de eerste teams van Udiros en OKO. Udiros uit Nieuwehorne heeft een schiiterende naam: Us Doarp Is Ryk Oan Sport. De thuisploeg begon sterk, pakte drie punten voorsprong en hield die vast tot de spannende slotfase. OKO kroop dichterbij, maar kon het gat niet dichten: 17-15. Mooie wedstrijd, sportieve ploegen, lekker gefloten.

 

Zaterdag 20 november. De jeugdselecties van MIA en Unitas treffen elkaar in Amersfoort. Twee hard werkende ploegen, maar wat minder talentvol. Een makkie als scheidsrechter. Mia is in de tweede helft wat slagvaardiger en wint verdiend met 10-8.

 

Zaterdag 13 november. De zaalcompetitie is weer van start gegaan. In Zwolle floot ik de derby tussen Sparta 2 en Elburg 2. Een boeiend duel wat lang gelijk opging. Na 11-11 was het echter gebeurd met de Elburgers. Sparta won met 18-15. Ik heb heerlijk gefloten. Twee teams die het duel niet schuwden maar ook accepteerden dat er een scheidsrechter rondliep. Fel en sportief.

 

Zaterdag 9 oktober. In Spannum de plaatselijke KV tegen It Fean. Echt korfbal in de Friese klei. Veel praten en weinig doelpunten. Iedere beslissing is blijkbaar reden voor een opmerking. Als dat belangrijker is dan korfbal dan is de uitslag van 8-6 verklaarbaar. Ik denk dat beide ploegen beter kunnen wanneer ze zich concentreren op het korfbal. Twee gele kaarten en dat was eigenlijk nog te weinig.

 

Zaterdag 25 september. In Vriezenveen spelen de juniorenselecties van Amicitia en KVZ tegen elkaar. KVZ is erg druk met de tegenstander en met de scheidsrechter. Amicitia probeert te korfballen. Mede daardoor wint de thuisploeg nipt met 13-12. Jammer dat KVZ niet in staat was hun mond te houden. Het kost ze twee punten en twee kaarten.

 

Zaterdag 18 september. Zelden zo'n makkelijk potje gehad. Het niveauverschil in Heerenveen tussen de thuisclub en ASVD was bizar groot. Het had wel 83-2 kunnen worden voor ASVD, het werd slechts 19-6. Jammer van die regenbui in de tweede helft.

 

Zaterdag 11 september. Een tochtje op de fiets. Bij stadsgenoot Wit-Blauw fluit ik het tweede team tegen BEP uit Purmerend. De wedstrijd kan niet echt boeien. Lang breien om maar een goede schotkans te krijgen. De straffe wind speelt daar een belangrijke rol bij en ook de warmte zorgt voor weinig actie.  Wit-Blauw wint en dat is dik verdiend.

 

Zaterdag 4 september 2010. Een nieuw seizoen. In Zuidwolde gefloten op gras. De streekderby tussen de junioren van ZKC en KIOS is niet hoogstaand. Er wordt hard gewerkt, maar beide ploegen staan nog niet echt. De gelukkigste wint en dat is ZKC. Geen moeilijke wedstrijd. twee sportieve teams die accepteren dat er gefloten wordt.

 

Zaterdag 29 mei. In Doorn de streekderby tussen Doorn en MIA. Doorn knokt tegen degradatie en MIA kan nog kampioen worden. Het veld van Doorn ligt schiterend in de bossen tegenover Huis Doorn. In de eerste helft was MIA didelijk beter, in de tweede helft kroop Doorn dichterbij. Bij 8-10 leek het nog spannend te worden, maar MIA had genoeg klasse om de punten te pakken: 10-14.

 

Zaterdag 15 mei. In Zwolle het degradatieduel tussen Oranje Zwart 2 en Juventa 2. Het leek wel of Juventa er niet meer in geloofde, terwijl zij zich veilig hadden kunnen spelen. Oranje Zwart was veel feller en daardoor ook een klasse beter. Een dik verdiende overwinning voor de Zwollenaren.

 

Zaterdag 10 april 2010. Het is bijna twee maanden geleden dat ik een officiële wedstrijd floot. De verkiezingscampagne en coalitievorming gingen even voor. Vorige week werd mijn wedstrijd afgelast i.v.m. een sterfgeval bij Heerenveen.

Nu floot ik in Amersfoort de hoofdklasse wedstrijd MIA-LDODK. Hoofdklasse jeugd fluiten blijft leuk. In de eerste helft twee gelijkwaardige ploegen, maar de tweede helft was LDODK met de wind in de rug duidelijk beter.

Eindelijk beoordelaars aan de kant van het veld en die waren wel tevreden. Altijd leuk om te horen. LDODK won met 10-7 en dat was verdiend.

 

Zaterdag 13 februari 2010. Ik fluit nu 34 jaar en heb nog nooit rechtstreeks rood getrokken. Zaterdag was de eerste keer. Niet leuk, wel logisch. Een elleboogstoot hoort op geen enkel sportveld thuis. ASVD B1 en Drachten B1 maakten er in de hoofdklasse een spannend duel van, waarbij de thuisploeg verdiend maar met moeite won: 12-11. Jammer van die kaart, want de rest van de wedstrijd was sportief.

 

Zaterdag 30 januari 2010. Zelden zo'n matte partij korfbal gefloten. Amicitia 3 is in Vriezenveen beter dan Vitesse Beilen 2, maar ziet geen kans er een leuke pot van te maken. Ik had ook wel op een stoel op de middenlijn kunnen gaan zitten. Amicitia lijkt ruim te winnen en staat tien minuten voor tijd met 14-7 voor. Daarna doen ze niets meer en wordt het nog 14-12. Maar spannend was het nooit.

 

Zaterdag 16 januari 2010. In Renkum floot ik de wedstrijd tussen koploper DKOD en DUKO. DUKO heeft tactisch de zaak goed voorbereid en ziet kans hat tactisch concept de hele wedstrijd vol te houden. Vlak voor rust lijkt de wedstrijd te ontsporen door het provocerend gedrag van hun aanvoerder. Dat kost hem twee keer geel, dus rood. Toch blijft DUKO de betere ploeg en zo verliest DKOD voor het eerst in eigen hal: 11-12. Heerlijk gefloten in een spannende wedstrijd.

 

Zaterdag 9 januari 2010. In Arnhem bereik ik via diverse sneeuwbulten sporthal Valkenhuizen. Een topduel in de hoofdklasse B-aspiranten. Oost-Arnhem-SKF, nummer drie tegen nummer twee. SKF is in de eerste helft een stuk beter en bij rust staat het 3-9. In de tweede helft knokt Oost-Arnhem voor wat het waard is. Drie gemiste strafworpen helpen echter niet en de thuisploeg verliest met 7-10. Twee hardwerkende ploegen, die veel het lichamelijk contact zoeken. Veel werk dus voor mij en dat is ook wel eens leuk.

 

Zaterdag 2 januari 2010. Net bekomen van de oliebollen een halve thuiswedstrijd. Wit-Blauw - DOS'46 hoofdklasse C. Een topper, Wit-Blauw is koploper, DOS'46 staat derde. In de eerste helft is Wit-Blauw een tamme ploeg en komt DOS terecht voor. Rust 4-6 en dat is verdiend. In de tweede helft wordt het een wedstrijd. Wit-Blauw wordt sterker. Het lijkt op een gelijkspel uit te draaien, maar twee verdedigingsfouten worden keurig door Wit-Blauw afgestraft en zo wint de thuisploeg met 13-11.

 

Zaterdag 12 december. Een heerlijke pot jeugdkorfbal uit de Nederlandse top. De aspiranten van De Meeuwen tegen LDODK. Een sportief duel met veel spanning. In de laatste minuut scoort de thuisploeg de verdiende gelijkmaker: 13-13. Ik heb lekker kunnen fluiten en hoop meer van dit soort wedstrijden te zien.

 

Zaterdag 28 november. In Harderwijk de wedstrijd in de Hoofdklasse C-aspiranten tussen Unitas en MIA Amersfoort. Een leuke pot korfbal, waarbij MIA verdiend wint met 9-11. Weinig opmerkelijks en weinig problemen. Alleen jammer dat de sporthal zo vreselijk warm is om te korfballen.

 

Zaterdag 21 november. In Wierden fluit ik Blauw Zwart - Vitesse Beilen. Vitesse is een stuk beter en leidt vijf minuten voor tijd met 14-10. Om onverklaarbare redenen gaan ze opeens anders spelen. Het tijdrekken lukt ze slecht. BZ komt dichterbij en scoort een minuut voor tijd 15-14. De aanvoerder van Vitesse rekt vervolgens tijd in de verdediging. Krijgt een spelhervatting tegen en gooit de bal weg: geel. Heeft daarna beledigende bewegingen voor mij in petto: geel en dus rood. BZ neemt de bal, passt uit en scoort de gelijkmaker.

Sportief van Vitesse dat ze wel een hand komen geven en zelfs een compliment uitdelen voor mijn fluiten. Zo kan het dus ook.

 

Zaterdag 14 november. De zaalcompetitie is begonnen. In Putten floot ik een wedstrijd in de hoofdklasse tussen de aspiranten van De Meeuwen en Unitas Harderwijk. Een echte derby, waarbij Unitas beter spel liet zien. Dat was niet beslissend voor de uitslag, want Meeuwen scoorde vaker: 14-12.

Na afloop kreeg ik van Unitas complimenten voor mijn fluiten. Leuk dat de verliezer dat komt vertellen. Van De Meeuwen heb ik niet vernomen. De coach was na afloop spoorloos verdwenen. Gastvrijheid vanuit Putten?

De wedstrijd was aardig. Jammer dat een speler van De Meeuwen fysiek te ver ging en dus met geel werd beloond. In de eerste helft weinig doelpunten (4-2), maar de tweede helft maakte dat meer dan goed.

 

Zaterdag 29 augustus kregen de korfbalscheidsrechters van DOS Kampen een gloednieuw tenue. Ik had net een tenue van de korfbalbond gekregen, maar mocht/moest wel mee op de foto.  

 

Zaterdag 17 oktober. In Putten spelen de beide koplopers in de Overgangsklasse junioren tegen elkaar. Meeuwen tegen Telstar. Het wordt geen sprankelende pot korfbal. Telstar verdedigt sterk, geeft goed druk op de balijn en Meeuwen kan daar niet veel tegenover stellen. Doelpunten zijn duur. Telstar wint met 8-9 en dat is verdiend. In deze vorm zijn beide ploegen niet Hoofdklassewaardig.

 

Zaterdag 10 oktober. Lemmer - Huizen. Ouderwetse partij op gras. Een zwaar veld, waar Huizen als betere ploeg veel last van had. Lemmer benutte haar thuisvoordeel goed uit. Jammer dat er veel onnodig gepraat wordt, waarbij velen nodig een scheidsrechterscursus nodig hebben. Af en toe hotseknots korfbal, fysieke inzet is niet erg, maar mag gebrek aan techniek niet verbloemen. 18-17 voor de thuisploeg. Lekker gefloten.

 

Zaterdag 3 oktober. In Zutphen een jeugdwedstrijd. KVZ C1 tegen DOS '46 C1.

Een leuke eerste helft, waarin beide ploegen goed tegen elkaar opgaan. KVZ is in de breedte wat sterker. DOS compenseert dat met hard werken. In de tweede helft wordt het kwaliteitsverschil ook in de score duidelijk. KVZ wint met 9-4. Leuke wedstrijd, lekker gefloten.

Daarna nog op tijd terug in Kampen om de slotfase te zien van het derde. Dat wint, evenals het tweede en het eerste. Een topdag voor DOS.

 

Zaterdag 26 september. Rheko 2 - Noordenveld 2. Een matte partije korfbal. Zoeken naar kansen en veel aanvallen met één schot. Twee ploegen die tactisch niet in staat waren om te schakelen om de sterke verdedigingen te verrassen. Het werd 7-7 in een makkelijke partij.

 

Zaterdag 19 september. In Almelo de strijd tussen Achilles en EKCA uit Arnhem. Beide eerste teams hebben een verleden op een hoger niveau en willen graag promoveren. Het werd een leuke pot korfbal, sportief en met voldoende vechtlust. EKCA won met 12-14 en dat was verdiend. EKCA is tactisch sterker en beschikt over meer mensen, die kunnen scoren. Er was weinig publiek voor een eerste team. Ik schat zo'n vijftig mensen. Dat is bij DOS wel anders.

Mijn eerste gele kaart van het seizoen ging naar een heer van Achilles, die mij vroeg of ik de spelregels wel kende, toen ik hem had gevraagd zich niet te bemoeien met de leiding.

 

Zaterdag 5 september. De eerste wedstrijd van het seizoen 2009-2010: Juventa 2 - ODIK 2.

In Hardenberg werd het 12-12 tussen twee aan elkaar gewaagde ploegen. Lekker gefloten, leuke sportieve pot. Natuurlijk een paar spelers, die de spelregels op hun eigen manier wilden uitleggen, maar dat schijnt normaal te zijn. Twee spelers probeerden de korf doormidden te schoppen en vonden het raar dat ik daar wat van zei.

 
© 2012 pietertreep.nl - Inloggen - Dit is de website van Pieter Treep. Op deze site kunt u te weten komen wat ik zoal doe. Ook kunt u iets meer te weten komen over mijn hobby: korfbal. Deze website wordt gehost door WebbyWebby.